НОВИНИ

Ремонтът на улица "Граф Игнатиев" започна от площад "Гарибалди"

Днес започна най-чаканият и мащабен ремонт за тази година в София - този на улица „Граф Игнатиев". До средата на октомври централната улица ще е напълно обновена, като реконструкцията включва и площадите „Славейков" и „Гарибалди". От тази сутрин до края на ремонта няма да вървят трамваите, а от общината са пуснали алтернативни автобуси. Преките на "Граф Игнатиев" също са с нова организация на движението, която ще се променя спрямо етапите на ремонта.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:15, 07.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Обновената улица "Граф Игнатиев " ще е с един пазар по-малко, двуцветни гранитни плочки и повече място за пешеходците. Не става дума обаче за емблематичният книжен пазар, който остава, а за сергиите за плодове и зеленчуци до градинката при църквата "Св. Седмочисленици". Ремонтът ще стигне до там на по-късен етап, а днешното началото беше поставено на площад "Гарибалди" с махането на колчета и жици.

Вече се премахват старите трамвайни линии, те ще бъдат заменени с нови, по -безшумни.

Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия, а трамвай 18 е напълно спрян.

Пусната е автобусна линия, която свързва на практика "Лозенец " с ул. " Гурко " - Съдебната палата с останалите линии на трамвайната мрежа.

Заради пускането на временния автобус 10 се очакват задръствания по тясната ул. "Гурко", затова кметът на София Йорданка Фандъкова призова шофьорите да я избягват, ако могат.

Ще се постараем преките, които са както "Денкоглу", така и "Солунска" да бъдат затваряни за максимално кратък период, за да може трафикът, който минава напречно на ул. "Граф Игнатиев" да може да се придвижва спокойно.


;

Що се отнася до растителността се налага част от дърветата да бъдат отстранени, но за всяко едно отсечено, ще бъдат посадени три нови в околността, уверяват от общината. Фонтанът на „Славейков" ще бъде реконструиран и пуснат в края на лятото, a книжарите ще се завърнат на площада в умален състав . Улиците "Солунска", "Шишман" и "6-ти септември" също ще бъдат обновени, като част от проекта. Стойността му е над 24 милиона лева.

Очакваме да стане чисто и красиво.
Иначе тия, където живеем тука няма да е много приятно, докато е ремонта, но да се надваме, че ще стане хубаво.

Изпълнител на проекта е същата компания, която прави и ремонта пред НДК, там няколко месеца след приключването част от плочките са надигнаха. Клаузите за неустойки в този договор са по- сериозни и предвиждат глоба 240 000 лв. за всеки просрочен ден, както и 5% от стойността на проекта при некачествена работа, което прави около 1,2 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха табели за американското посолство в Ерусалим
Поставиха табели за американското посолство в Ерусалим
Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва
Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва