Водата за София е гарантирана, увериха от Софийска вода. Ремонтът на язовир "Бели Искър" обаче ще се забави поне до пролетта.

Екипът ни се опита да стигне възможно най-близко до язовира. За съжаление това се оказа невъзможно, защото достъпът до самият язовир става само с моторни шейни през зимата. Водата често замръзва, което е една от причините за влошаване качеството на язовирната стена. Това означава, че най-рано ремонтът ще започне през пролетта.

Втората причина за забавянето е, че все още няма уточнен план, по който ще бъде извършен ремонтът, защото институциите си прехвърлят язовира една на друга. Очаква се в крайна сметка язовирът да влезе в държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Кога ще се случи не е ясно.

Това, което се знае за стената на язовир "Бели Искър" е че тя е в предаварийно състояние, както и прилежащите ѝ съоръжения от 2017 г. Тогава Държавната агенция по метрологичен и технически надзор дава предписание язовирът да се ремонтира. И до този момент това не е направено, въпреки че с решение на МС през 2018 г. се отпускат допълнително 500 млн. лева за ремонт на съоръженията, които са в тежко състояние.

Язовир "Бели Искър" осигурява близо 20% от водата за София. Тя обаче към този момент е гарантирана и в случай, че се окаже недостатъчно няма да се подава толкова вода към Перник.

Станислав Станев, "Софийска вода": ​Няма опасност за водата на София

Станислав Станев, "Софийска вода": ​Няма опасност за водата на София

Няма опасност за водата на София - съоръжението има капацитет да осигури допълнителните 300 л./сек, които правителството иска за Перник. Капацитетът н...

Заради влошеното състояние на язовира предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Въпреки че той е трудно достъпен, експертите следят изкъсо да се спазва този показател.

Още по темата Водната криза