Най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново", ще бъде реновирана до края на лятото. Тази улица е най-бързата връзка между булевард "Дондуков" и пространството на площад "Александър I" и булевард "Цар Освободител". Обновяването ѝ е идея на Столичния общински съвет, а парите са дарение от строително-инвестиционна компания.

Този репортаж ще е само 60 секунди, защото е за улица, която е дълга само 60 метра.

Казват, че тези 60 метра са много специални. Защото всяка епоха е оставила свой отпечатък.

Стефан Огнянов, историк и председател на "Сдружение 365": Легендарният бар "Луна" от първата половина на 20 век се е намирал тук на средната площадка на стълбите.

Това бил любимият бар на цар Борис III, както и на мнозина столичани. А от другата страна са били килиите на Държавна сигурност.

Малките истории на улица "Малко Търново" са невидими за пешеходците. Новото време е оставило по стените други следи.

архитект Радомир Серафимов: Това е действителна снимка, не е колаж на табелата на Малко Търново и тя илюстрира какво представлява улицата в момента - за съжаление позанемарена, понадраскана с графити.

Проектът предвижда до края на лятото обновяване на настилката и осветлението. Графитите ще изчезнат, а малки детайли ще разказват на пешеходците историята на всеки метър тук. А тя е достойна за доста повече от само 60 секунди.