Четири години, след като панел от фасадата на 90-о училище в квартал "Люлин" падна, сградата ще бъде напълно реновирана. Това стана ясно, след като Столичният общински съвет реши да дофинансира проекта.

София

След земетресението през 2012-а година, 90-о училище е временно затворено заради падането на панел от южната му фасада. За да могат 530-те ученици да посещават занятия е направено конструктивно укрепване, но санирането е финалният етап от ремонта на сградата.

Емилия Иванова - директор на 90-о СОУ "Генерал Хосе Де Сан Мартин": "Училището е построено 1976-а, а сега ще празнуваме 40 години през октомври. Много се радвам, че съвпада със санирането на сградата."

85% от финансирането на проекта за енергийна ефективност е поет европейски програми, а останалите 15% ще бъдат осигурени от Столичната община.

Милко Младенов - кмет на район ”Люлин”: "Хидроизолации, топлоизолации и смяна на дограми - това ще доведе до редукции и икономии в порядъка на 60% от комуналните разходи към експлоатационните дружества."

Със спестените режийни разходи ръководството на училището смята да оборудва още класни стаи. Ремонтът на 90-о училище ще започне в началото на лятото, а районна администрация работи по включване на още училища в програмите за енергийна ефективност.