НОВИНИ

Репетицията за 6 май затвори небето над София за 90 минути

За близо час и половина небето над София днес беше затворено, заради репетицията на летателната техника, която ще участва в парада на Гергьовден.

Николай Минков
от Николай Минков
18:24, 03.05.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Още рано сутринта авиационната техника беше изведени от хангарате на летище Враждебна за предстоящата репетиция. По традиция вертолетната формация, която ще открие Гергьовденския парад ще бъде предвождана от щурмовия хеликоптер МИ- 24.

Зад него, във формация "клин", ще бъдат построени двата Кугъра.

Малко след 10 часа започна рулирането на вертолетите, за да заемат изходна позиция на 200 метра над Казичене.

Майор Стефан Стефанов, командир на 64-та авиобаза: Ще преминем в сгъстен боен ред. Вертолетите ще бъдат на отстояние - интервал и дистанция 25 метра на 50, което налага по специфични особености при управлението на летателните апарати. Всичко трябва да бъде в абсолютен синхрон.

Точно в 10.33 ч. вертолетите се отправиха по предварително определения 12-километров маршрут. Четири минути и половина по-късно те прелетяха над площад "Батенберг". Същият разчет ще бъде спазен и на 6 май, ако метеорологичната обстановка позволи.

;
Майор Стефан Стефанов, командир на 64-та авиобаза: Трябва да се имат предвид многото особености на този полет, като полетът на населени места, с многото изкуствени препятствия непредсказуемите полети на ниско прелитащите дронове.

В навечерието на 6 май авиаторите си пожелаха повече средства за поддържане на летателната техника.

Майор Стефан Стефанов, командир на 64-та авиобаза: Надявам се да продължат проектите за модернизация на хеликоптера, който е зад мен, както и увеличаването на броя на летящите машини. В момента летят 2, очаквам да станата най-скоро време още 6, както и да се отпуснат още средства за хеликоптерите Кугър.

На интервал от 1 минута след хеликоптерите, над София прелетяха три учебни самолета "Пилатус", транспортният самолет "Спартан" и тройка изтребители МиГ-29.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на моста на НДК показва връзките между Папството и българите
Изложба на моста на НДК показва връзките между Папството и българите
Повече пари за детско и майчино здравеопазване обеща здравният министър
Повече пари за детско и майчино здравеопазване обеща здравният министър