След три години на нисходяща тенденция случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година, заяви "Репортери без граници" в публикувания си днес годишен доклад, цитиран от Франс прес.

80 журналисти са убити тази година в света заради професионалната си дейност. За сравнение: убитите миналата година са 65.

Сред жертвите тази година 63-ма са професионални журналисти, 13 са непрофесионални журналисти, а четирима - сътрудници на медии.

През последните 10 години общият брой на убитите професионални журналисти е над 700 души.

"Репортери без граници": 65 журналисти в света са убити през 2017 г.

"Репортери без граници": 65 журналисти в света са убити през 2017 г.

Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017 г. - 50 професионалисти, 7 "граждански журналисти" (блогъри) и 8 души, "сътрудничещи на медиит...

Особено силен отзвук получиха убийствата на саудитския журналист Джамал Хашоги и на словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Сред журналистите, чиито убийства са получили голям отзвук, е посочена и Виктория Маринова.

Турски сайт пусна текст от записа на Хашоги преди смъртта му

Турски сайт пусна текст от записа на Хашоги преди смъртта му

Турският новинарски уеб сайт Хабертюрк пусна първите цитати от запис на аудио касети, за които се твърди, че са последните мигове от живота на саудитс...

Разпалваната от политици, религиозни водачи и бизнесмени омраза срещу журналистите има сериозни последици и води до тревожно увеличаване на случаите на насилие срещу тях, заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Убитите тази години журналисти са предимно мъже (77 от общо 80). Страната с най-голям брой убити журналисти е Афганистан (15 убити), на второ място е Сирия с 11.

"Репортери без граници" отбелязва, че близо половината от тазгодишните жертви са в страни, където няма военни действия, като например Мексико с 9 убити журналисти.

"Репортери без граници": медиите в България са все по-зависими

"Репортери без граници": медиите в България са все по-зависими

Свободата на словото в България бележи значителен упадък, според доклада на "Репортери без граници". Страната ни е слязла със 7 позиции надолу, в срав...

Осем са убитите журналисти в Йемен, а в Индия и САЩ са по шест.

Освен убийствата се е увеличил и броят на задържаните журналисти. Тази година те са 348 в сравнение с 326 през миналата година. Пет са страните, където са задържани повече от половината от общия брой на задържаните в света журналисти: Иран, Саудитска Арабия, Египет, Турция и Китай. Китай е на първо място в тази класация със 60 задържани журналисти.

Повишил се е и броят на журналистите, взети за заложници. Той е 60 тази година в сравнение с 54 през миналата. 59 от случаите на взетите за заложници журналисти са в Близкия Изток (Сирия, Ирак и Йемен).

"Репортери без граници" отбелязва и три случая на изчезнали тази година журналисти. Два от тях са в Латинска Америка, а един е в Русия.