НОВИНИ

Експеримент в "Репортерски поглед"- Коя ракия е най-опасна?

Възможно е натровените мъже от Якоруда да са пили непречистена ракия. Това е един от изводите на специалистите по технология в производството на алкохол. Според тях метанолът не е единствената вредна съставка в домашните ракии, които могат отровят организма. Инцидентът в Якоруда отново разпали и споровете за качеството на домашната и производствена ракия. Затова екипът ни реши да установи лабораторно състава на една качествена домашна ракия и на най-евтината купешка от магазина.

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:53, 10.01.2016
6025
Чете се за: 02:40 мин.
У нас

Сега не работят нито промишлените, нито казаните на малките производители. Суровината отдавна е свършила. Но има хора, които законът не ги спира. Варят, дестилират, смесват какво ли не, само печалбата да има. Някой, обаче е прескочил границата.

- И момчето ни вкара вътре на гости да седнем и да се погостим. Извади една дамаджана с ракия, около 2 литра ракия, разле на всичките пийнахме.
- На утрото когато станах ми се въртеше свет, не можех да видя нищо пред мене, и изпих една две бири уж да ме разкара да не ми е лошо, обаче стана още по-зле.
- Паднах на земята, нямах никаква сила.
- От спешното съм паднал в кома и се намерих в Благоевград се събудих.

Случаят в Якоруда пак разлюти споровете между привържениците и противниците на домашната ракия. И тъй като тези спорове могат да се решат единствено в полето на химичния анлиз, изпращаме в сертифицирана лаборатория 2 ракии - най-евтината в магазина и най-прехвалената, произведена от в къщи. Изследването е с газхроматограф и отнема време.

Андон Андонов - собственик на малък обект за дестилиране, Куклен
- Тука се налива джибрата самата джибра, тука си е огъня..
- Директно огъня ?
- Да, огъня грее казана
- А какво ви носят тука клиентите .. какво правите най-често ?
-Ами най-често правим гроздова ракия значи ние сме район в който има много лозя

В Якоруда няма грозде. В целия район няма грозде. Но явно това не спира някои казанджии. Ще сварят всичко, което ферментира. Само дето това може и да е смъртоносно. Един от капаните, около които цари пълно невежество. Опасната ферментация.

Андон Андонов - Има хора които закъсняват и след нова година когато им приврът джибритата, т.нар мъст гроздова мъст, като им приврът тогава идват закъсняват някои нямат топли помещения по-късно и привират
проф. д-р инж. Марин Маринов - технология на алкохолните напитки и спирта
- Ферментиралата при домашни условия среда е един потенциален източник за силно замърсяване на крайния продукт на ракията. Значи там
ферментацията не е чиста, не се провежда само от дрожди а е спонтанна, каквото стане там

Изискванията към ферментацията в промишленото производство са изключително строги. Температура, стерилност, безкислородна среда - само и само да не се допуснат замърсявания с гнилостни, млечно, оцетно и маслено кисели бактерии. Попаднали във фермента , освен метанол, те произвеждат цялата палитра от висши алкохоли - пентанол, бутанол, хексанол. Eстери на мастните киселини - като мравчена и оцетна, и алдехиди - като токсичните ацеталдехид и мравчен алдехид. И понататък всичките технологични усилия са в пречистването на цялата тази химия, която може и да убие. И за експерта, натровените в Якоруда са пили именно такава, непречистена ракия.

проф. Марин Маринов - Продукти вероятно некачествени, към които е могло да бъде добавен и метилов алкохол„ Но едва ли са консумирали само метилов алкохол. Вие също знаете, че тези 8 души, които бяха излекувани, нямат пострадало зрение, което е едно доказателство макар и индиректно за мен, че те не консумирали метилов алкохол

Независимо от лошата ферментация, дори дестилацията с домашните казани би могла донякъде да очисти ракията. Метиловият алкохол е най-лек и излиза първи. А и лесно се измерва - алкохолният му градус е между 87 и 83. Така че първите литри непременно се изхвърлят. Висшите алкохоли излизат накрая - ще рече и последната фракция е токсична и задължително трябва да се изхвърли.

Андон Андонов - От първака също не може да се отровят хората - категоричен съм.
М. Ч. - Защо първотока ви притеснява?
Андонов - Първотокът се отделя .. значи навремето от време оно си варят хората ракия това хем да промият системата тези пари да минат да промият системата и хората понеже там тече силна ракия понеже това е най-силната ракия, първотока хората са се
разтривали с нея

Дали заради подобна грешна преценка или осъзната алчност, но в Якоруда някой не е изхвърлил нито първата нито последната фракция. Досвидяло му се е да изхвърли близо 12 процента от цялата продукция.

проф. Маринов - Вие си давате сметка, че първоточната плюс опашната правят един значителен процент по отношение на обема на произведената ракия т.е. всички знаещи и незнаещи правят опит да преработят или да използват без преработка двете фракции. Това е от големите грешки.

Между временно газхроматографът вече е измерил всички алкохоли, естери на мастни киселини и алдехиди и съвсем безпристрастно е разпознал домашната и купешката ракия. Резултатите показват, че в домашната ракия - има два пъти повече метанол, висши алкохоли етил ацетат и ацеталдехид. Ще рече че и най-стриктно направената домашна ракия, не може да се пречисти добре от казана в къщи. И заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и заради малкия капацитет на дестилационната колона, в сравнение с промишлената. И не случайно законът не разрешава продажбата й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
График за класиране в детските градини
График за класиране в детските градини
Бизнесменът Александър Антов е застрелян в гръб, твърдят криминалисти
Бизнесменът Александър Антов е застрелян в гръб, твърдят криминалисти