НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Авариите с тока в студа

Сняг, студ и отново аварии с тока белязаха тази седмица. Отново стотици населени места останаха без електричество заради изпочупени стълбове и скъсани електропороводи. Научихме ли уроците, които природата ни даде през март миналата година, когато енергийната система в Южна България буквално се срина? Вижте репортажа на Димитър Димитров от ТВЦ-Пловдив и Николай Минков в рубриката "Репортерски поглед"

bnt avatar logo
от Дим. Димитров, Ник. Минков
15:37, 24.01.2016
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

*** *** ***

Родопското село Лясково ни посреща тихо и без ток в четвъртък на обед. Всеки път когато това се случи Асен Бойков си спомня една страховита зима.

- Събуждам се - няма ток, излизам на терасата виждам - нямам стълбове, - спомня си Асен. - Същия сняг - такъв мокър, и като натоварва жиците и трите стълба бяха паднали на земята.

Стотици населени места в Смолянския и Кърджалийския регион се оказаха в същата бедствена ситуация и през март 2015 година. Мрежата на ЕВН там рухна под тежестта на дървета паднали върху кабелите. На места стълбовете се пречупиха. А подмяната им се оказа изпитание за аварийните екипи.

- Планинските терени са най-трудни. Преспите са повече от метър, - казва Петър Костадинов, ръководител отдел „Комуникации"-ЕВН. - Електропроводите често се намират не близо до пътя, а на 500-600 метра навътре. И това е трудно за достигане, когато има много сняг.

Но кризата донесе и решения - Наредбата за санитарна сеч около електропреносните съоръжения.

- Тежкия сняг причинява падане на дървета от втора, трета четвърта линия, които в някои случаи са с дължина 30-40 метра и те директно падат върху проводниците и причиняват въпросните аварии, - казва Цветомир Ралчев, Директор "Управление на дружеството" - ЧЕЗ.

- Може да извърши премахването на единични дървета, които създават опасност върху електроперносната мрежа, като това се извършва след съгласуване, - казва инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

Крум Косев от ЕВН посочва, че те предлагат са да има една по-голяма гъвкавост при съгласуване при правенето на просеки. За разлика от мрежата за ниско и средно напрежение, тази на Енергийния системен оператор пострада чувствително по-малко.

- На практика това бяха аварии на отделни електропроводи, но ние имаме и втори захранвания на повече от нашите обекти, - казва инж.Митю Христозов от Централно диспечерско управление на ЕСО.

И за планината винаги е необходим план Б. В това са категорични енергийните експерти

-Там трябва да има резервни генератори да се преминава към автономно захранване, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев. - Мисля, че в момента нещо подобно се обсъжда на много високо правителствено ниво.

Каквото и да реши държавата, електроразпределителните дружества вече правят годишно седемцифрени инвестиции в оптимизацията на мрежата. Една част от тях са свързани с осигуряването на двустранно захранване за да може бързо да се локализира повредения участък

- Този участък да бъде изолиран да се подаде захранване и клиентите да имат колкото е възможно по-бързо захранване, - казва Цветомир ралчев от ЧЕЗ.

А най-успешния начин е да се вкарат под земята въздушните електропроводи. Това беше големият урок за дружествата след снежните бедствия през март 2015 година.

- 30 км ние ги вкопахме в земята в Смолянско, в Кърджалийско и сега нямаме аварии, - казва Петър Костадинов от ЕВН.

- Инвестицията, която ЕВН направи, даде резултат и показва, че когато не се пестят средства ефектът е много голям, - заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Подземната електрическа система обаче не е панацея защото не може да се изгради навсякъде. А и авария при въздушен електропровод се отстранява много по-лесно. Модерните решения са скъпи, категорични са от електроразпределителните дружества, но се съобразяват с пазара. Защото Комисията за енергийно и водно регулиране едва ли ще оправдае инвестиции, от които цената на тока ще скочи. Около 100 млн. лева ще бъдат вложени само през 2016 година в изграждането на електропроводи за високо напрежение. С парите ще бъде подсигурено двойно електрозахранване на градовете Пещера и Оряхово. А Асен Бойков в Лясково мисли за своята енергийна независимост и сам се модернизира доколкото може.

- Аз съм взел някакви мерки, имам UPS-и, които поддържат осветлението и парното, - казва човекът. - Ще си взема сега и агрегат. Ако искам да съм комфортно да сляза да живея в града, но аз искам да живея в гората и трябва да се подсигуря.

Само след 5 години в много от планинските райони старите електрически стълбове може да изглеждат като ръждиви артефакти от една минала епоха в енергетиката. Но дотогава ще гледаме с тревога всеки по-силен снеговалеж. Дано да не чакаме дълго. Да дойде тока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските сватби и сватбената мода
Българските сватби и сватбената мода
Търси се: момчето-фен на Меси
Търси се: момчето-фен на Меси