НОВИНИ

Репортерски поглед: Ерата на фалшивите новини

Бум на дезинформации и фалшиви новини. Софтуер, който дава възможност на всеки да проговори с гласа, на който си иска политик. Опасността нараства, а дезинформациите обслужват политически и икономически интереси и стават част от хибридната война. Европейските политици напоследък все по-често коментират темата, като за най-застрашени се посочват страни, в които предстоят избори. Фалшивите новини обаче заплашват да засегнат всички сфери на обществения живот.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
11:27, 19.02.2017
Чете се за: 03:06 мин.
У нас

„Бомба! Доналд Тръмп и Владимир Путин са били видени заедно в швейцарски курорт преди президентските избори". Това заглавие обикаля социалните мрежи от понеделник насам. Статията е не просто художествена измислица, а маркетингов трик за реклама на холивудски филм. Доказателство, че феноменът „фалшиви новини" вече е неизменна част от ежедневието ни. И обещава да бъде един от водещите проблеми на десетилетието.

Доц. Орлин Спасов - преподавател по журналистика и медиен експерт: "По-широката публика постепенно трябва да бъде ограмотявана, да бъде разяснявано, ако щете в училище, в университета начинът, по който работят медиите, какви са възможните техники за манипулиране."

Колко опасни всъщност могат да бъдат фалшивите новини в 21. век? Отговор получихме по време на президентските избори в Съединените щати. Според проучване на "Бъзфийд Нюз" почти половината от най-известните 50 фалшиви новини за миналата година са били за американска политика.

Те, разбира се, са най-успешни във фейсбук. Главни герои са Доналд Тръмп, Хилари Клинтън и Барак Обама. Над 2 милиона души са споделили, коментирали или реагирали на измислената статия, че Обама е забранил рецитирането на клетвата за вярност. А почти милион на тази, че Папа Франциск е подкрепил Доналд Тръмп за президент.

Ефективността на подобни истории понякога е стряскаща. Цели 79% от допитани 348 души са повярвали поне малко, че американец е получил 3500 долара, за да протестира в подкрепа на Тръмп. А според брояча на фалшивия новинарски сайт тази статия е била прочетена над 115 хиляди пъти.

След събитията в Америка много европейски страни, които очакват изборни кампании, предприемат мерки. Една от тях е Чехия, където правителството създаде специално звено за противодействие на фалшиви новини с източник Русия. Междувременно, учени от Кембридж предлолагат, че дори са открили "ваксина" за дезинформацията. Според проучването им читателите, които са излагани предварително на малки дози неистина, развиват способност да разпознават измамни публикации.

Павла Холцова - основател на чешкия център за разследваща журналистика: Това може и да прозвучи странно, но всички хора трябва да започнат да четат фалшиви новини, за да разберат какво се случва и какви са новите тенденции. Фалшивите новини са може би най-голямата конкуренция на истинските новини и ние трябва ги разберем, за да можем да се борим с тях. Нещо като стратегията "Познавай врага си".

Разпространяването на неистини е една от най-старите стратегии за контролиране на общественото мнение. Но благодарение на Интернет фалшивите новини вече не само достигат повече хора, а и се превърнаха в доходоносен бизнес. Колкото повече кликове, толкова повече пари за онези, които ги измислят. Затова част от отговорността поемат технологични компании като Фейсбук, която наскоро разработи стратегия за борба с лъжливите статии.

Доц. Орлин Спасов - преподавател по журналистика и медиен експерт: Фалшивите новини и постистината много често могат да дойдат по линия на софтуера, по линия на тези алгоритми, които често са защитени от търговски тайни и има много малко публичност за това как точно те работят.

С развитието на технологиите възможностите за манипулиране са многобройни. Вече съществува и софтуер, който би позволил на всеки буквално да говори от името на политик, или пък да запише аудио съобщение с неговия глас.

Нуждата от опитни и качествени журналисти става все по-голяма.

Мария Черешева - Асоциация на европейските журналисти: България: Ние не можем да се предпазим от фалшиви новини, но трябва да се ограмотим малко повече технологично, защото има различни решения и приложения, с които примерно може да проверяваме снимки или видеа, които изникват в някакъв много сензационен момент.
Павла Холцова - основател на чешкия център за разследваща журналистика: Мисля, че сега определено е времето всяка медия да има собствен човек, който се занимава конкретно с проверка на факти, или цял екип от такива.

Различаването на факта от фикцията се усложнява допълнително, защото самият термин „фалшиви новини" започва да придобива хлъзгаво значение.

Според най-известния австралийски речник, който обяви „фалшиви новини" за дума на годината, терминът значи „дезинформация и лъжи, публикувани в уебсайтове заради политически цели или с цел повишаване на трафика […]". Политици като Доналд Тръмп обаче често го използват по малко по-различен начин.

През декември компанията Morning Consult направи допитване, за да установи кои са най-достоверните американски медии.

Нека хвърлим поглед към туитър профила на Доналд Тръмп. За първите четири седмици от президентството си той е използвал термина „фалшиви новини" общо 13 пъти, като с него е нарекъл общо пет от първите осем медии в списъка. Администрацията на Тръмп дори въведе понятието "алтернативни факти".

Келиан Конуей съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп: Не го приемай толкова драматично, Чък. Ти казваш, че това е лъжа. Нашият прессекретар Шон Спайсър просто даде „алтернативни факти".

Ако привържениците на Тръмп приемат тези коментари, скоро няма да има съгласие дори по въпроса кое е фалшива новина и кое не е, независимо какво показват фактите.

Доц. Орлин Спасов - преподавател по журналистика и медиен експерт: Това може да бъде поредното клеймо, което ние залепяме на дадено мнение или даден анализ, който не ни харесва.

Затворено в дигиталния лабиринт, световното общество е изправено пред голямо предизвикателство в търсене на истината. Експертите от медийната и технологичната индустрии признават, че трябва да работят заедно, а аудиторията да развие критично мислене, за да бъде решен проблемът с фалшивите новини. В противен случай съществува риск ерата на информацията да бъде последвана от ерата на дезинформацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подменят стара водопроводна  мрежа в Петрич
Подменят стара водопроводна мрежа в Петрич
​Споразумение за прекратяване на огъня в Украйна
​Споразумение за прекратяване на огъня в Украйна