НОВИНИ

Репортерски поглед: Европейската агенция за гранична и брегова охрана

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна да действа от България в четвъртък. Новата европейска агенция ще трябва да отговори на две предизвикателства едновременно - да опази външните граници, но и да продължи мисиите за спасяване на бедстващи мигранти в морето. До създаването ѝ се стигна, след като стана ясно, че "Фронтекс" има твърде ограничени правомощия и не може да се справи с мигрантската вълна, която отвори Западнобалканския маршрут и застраши съществуването на Шенген. Европейската гранична агенция стартира от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" с внушителна техника и стотици офицери. Ще успее ли новата агенция да се справи с предизвикателствата на миграцията и превръща ли се Европа в крепост - потърсихме отговор на този въпрос. В репортажа ще видите кадри от мисиите на "Фронтекс" в Средиземно море, предоставени на БНТ. Вижте репортерския поглед на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
11:55, 09.10.2016
Чете се за: 04:16 мин.
У нас

Това е ежедневие за патрулните кораби на агенция "Фронтекс" в Средиземно море. От месеци Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по границите пресича незаконния миграционен трафик от Северна Африка към бреговете на Италия и Гърция.

Мисиите "Посейдон" и "Тритон" помагат на двете европейски страни да се справят с кризата и спасяват хиляди мигранти, натъпкани в гумени лодки, от удавяне.

Термовизионни камери, газ-анализатори, системи туптящо сърце, високопроходими автомобили, екипи със следови кучета, самолет и стотици офицери. Така Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна да действа - за първи път тук - на българо-турската граница. Целта е не Европа да бъде оградена и охранявана като крепост, а да бъде пресечена незаконна миграция, която застрашава основните ценности на ЕС.

Силите на "Фронтекс" включват и термовизионни камери, дошли от Полша, като тази, която виждате, зад нас. Тази термовизионна камера вече ще дава дежурства по българо-турската граница.

;

Сред 192-мата офицери, които ще дават дежурства от Свиленград, през Елхово, Малко Търново до Резово е подразделение от четирима военни от полската армия. Двама оператори, шофьор и ръководител ще извършват денонощно наблюдение на границата с термовизионна камера.

Капитан Лукаш Левчук, капитан от полската "Гранична полиция": "Това е термовизиенон бус, снабден с мултисензорна платформа. В тази платформа има термовизионна камера, камера за дневно наблюдение и лазерен далекомер. Тези камери могат да засекат движението на всеки един обект, който по размери наподобява човешко тяло, на дистанция от 8 км".

Сред силите на новата агенция са и полицейски подразделения от Холандия, Германия и Румъния. Те ще получават въздушна подкрепа от специален самолет, снабден с видеокамера за наблюдение в радиус 15-20 км. Самолетът с немски екипаж вече лети над района на Свиленград.

Фабрис Леджери, директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана: "Това, което очакваме от новия мандат и новите ресурси, които бяха предоставени на Агенцията е, че можем да подсилим капацитета си за реакция".

Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще е Фабрис Леджери - досегашният шеф на "Фронтекс" - агенцията-предшественик на Общоевропейската гранична и брегова охрана.


;

Новата Агенция наследява "Фронтекс", но с разширени правомощия. "Фронтекс" само координираше охраната на границите, докато новата Агенция ще охранява и ще извършва мониторинг как се пазят външните граници. Ще издава и препоръки към страните да подобрят контрола.

Агенцията ще охранява външните граници съвместно с националните структури "Гранична полиция", ще връща незаконни мигранти обратно в страните им на произход, ще разгръща Звено за бързо разполагане от 1500 офицери в рамките на 3 до 10 дни, ако има мигрантски поток по конкретни точки на външните граници.

Предизвикателството ще е да бъде запълнено Звеното за бързо разполагане от страните-членки.

Фабрис Леджери, директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана: "Преди 1 година беше много трудно да получим офицери и техника. През септември 2015 г. Фронтекс поиска 775 гранични полицаи от страните членки. Едвам събрахме половината. Но в течение на годината страните членки преосмислиха участието си в мисиите на "Фронтекс" и успяхме да попълним резерва. Затова сме оптимисти, че Звеното за бързо разполагане бързо ще бъде попълнено".

В следващите месеци Агенцията ще извърши пилотни оценки на уязвимостта по външните граници, ще сформира екипите, които ще връщат незаконните мигранти в страните им на произход, и до края на март трябва да са готови първите резултатите от "стрес-тестовете" на външните граници.

;

Село Щит е само на няколко метра от самата бразда на българо-турската граница. Ясно се виждат българската и турската гранична застави. В разгара на мигрантската криза оттук минаваха десетки незаконни мигранти. След което бе поставена ограда и видеонаблюдение.

Георги Митев, горски служител на с. Щит: "Тук е равно место. Всичко се вижда на тепсия.

Съответно лесно се преминава, казва горският на селото Георги Митев.

Георги Митев, горски на с. Щит: "Ми едно момче беше там с една раница на гърба. Даже поиска вода. Викам ето. Дадох му вода, пи. И казах му, че тук има полиция. Звъннах на полицията и те дойдоха и го вземаха. Това беше. Млад човек".

Бай Иван овчарят е виждал неведнъж групи мигранти да пресичат местността.

Иван, с. Щит: "Ей там долу до Каспието, дето сложихме оградата, те сега кълцат я и минават оттам. - Какво кълцат? - Оградата. - А къде я кълцат? - Ами там долу, къде. - А как се казва местността? - Солана".

Ето това е старият, така наречен, кльон на метри извън село Щит. Кльонът от години, както виждате, не функционира. По този път влизат и излизат автомобилите на "Гранична полиция", тъй като само на метри по-надолу е самата българо-турска граница. Местните разказват, че често тези автомобили се връщат, натоварени с нелегално влезли мигранти.

Влизаме в друго погранично село - Райкова могила. Селото се намира на пътя на мигрантите и техните каналджии. Намираме Никола и Чонка в двора им.

Никола, с. Райкова могила: "В сладкарницата съм чувал, че са идвали там. После са предадени на органите на реда. - Кога това? - Ами от доста време. Може би преди месец".
Стоян Петров, бивш граничар в с. Райкова могила: "Новата ограда, тя новата ограда, обаче, не е навсякъде. - Има пролуки? - Има пролуки, разбира се. Едно време не минаваха, като служихме ние. - Т.е. важна е кой пази оградата? - Нямаше нарушения на границата".
Христо Петков, с. Райкова могила: "Като иска да минава, има портал, нали? "Капитан Андреево" има портал, да си покаже документа, че е еди-кой-си, че бяга от война ли, какво ли, де да го знам, бъхтат ли го там, какво го правят... И да дойде тук, добре дошъл, ама да минава през телената мрежа и да я реже... - Реже ли я? - Реже я, това е престъпление. - Оградата, че тя е дебела? - Режат оградата".
Бойко Борисов, министър-председател: "В последните 2 години Европа беше превърната в разграден двор".
;

Такава е тезата на българския премиер Бойко Борисов. С разполагането силите на Агенцията по границата се въвежда ред в режима на влизане в Европа.

Бойко Борисов, министър-председател: "Ето, има КПП. Който бяга от войната, който е политически емигрант, който е преследван да бъде убит, тогава ще го приемем. И тогава хуманна и солидарна Европа ще даде необходимото. Ще си бръкнем в джоба и всеки европеец ще даде по 1 евро".

Агенцията и охраната не били срещу Турция, а напротив - знак, че Споразумението за реадмисия с южната ни съседка няма алтернатива.

Бойко Борисов, министър-председател: "Над 3 млн. стоят малко по-нататък, на 40-50 км. оттук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти".

Новата Европейска гранична агенция ще бъде в помощ на българската армия и гранични власти, които пазят границата спокойна. Най-голямото преимущество на Агенцията е, че ще може да действа в рамките на дни, ако големи миграционни потоци пробият външните граници.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Най-важното и ценното, според мен е, че ще има възможност в кризисни ситуации да действа много бързо, когато има нужда от оперативна намеса. Практиките досега не бяха такива, а виждаме, че буквално за дни може да се промени ситуацията, натискът на отделните граници, и сега в регламента се дава възможност на Фронтекс да реагира по този начин".
Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията: "Имаме съвместна отговорност да управляваме външните граници. Една от най-големите слабости на ЕС е, че страни като Италия, България и Гърция бяха и продължават да бъдат подложени на сериозен натиск".

Дали Европа ще се превърне в крепост, или разграден двор - зависи от общите усилия на държавите членки. Колко пари, техника, офицери и усилия са готови да вложат, за да опазят границите. И дипломация, за да решат конфликтите, от които мигрантите бягат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на метеорологичната станция на връх Мусала
Историята на метеорологичната станция на връх Мусала
Влак дерайлира в Ню Йорк
Влак дерайлира в Ню Йорк