НОВИНИ

Репортерски поглед: Какви са намеренията на новите формации в политиката?

Президентските избори преди месец и задаващият се извънреден парламентарен вот раздвижиха пластовете на политическия живот и вляво, и вдясно. Появиха се нови формации, други дадоха заявка за бъдещо влияние в българската политика. Какви са намеренията на новите играчи и какво място ще заемат на политическата сцена разказва Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:45, 18.12.2016
Чете се за: 03:59 мин.
У нас

Предизборната атмосфера в последните месеци роди нови формации, други са на път да се учредят. Какъв ще е животът им обаче до голяма степен зависи от кондиция на основните играчи, както и по какви правила ще се провеждат бъдещи избори.

Изминалите избори показаха, че подкрепата за традиционната лява партия БСП се увеличава. Как тази тенденция ще се отрази на младите формации в лявото пространство?

Изсмуква подкрепата им, коментира Боряна Димитрова от" Алфа рисърч" и дава пример. На президентския вот голяма част от симпатизантите на Ивайло Калфин от АБВ и на Татяна Дончева от "Движение 21" са подкрепили Румен Радев още на първия тур, защото са преценили, че е с най-големи шансове за балотаж. Интересното е, че и Калфин, и Дончева са стартирали кампанията с по-висок рейтинг, отколкото в края ѝ.

Боряна Димитрова, директор на "Алфа рисърч"
Силният, онзи, който е в подем винаги изсмуква гласовете на по-слабите. Вляво можем да очакваме и такъв процес. Тогава, когато БСП не е в силна позиция, или някоя партия вдясно, тогава малките партии живват, те успяват да влязат в парламента. Ако продължи този подем, който се забелязва, това застрашава по-малките формации вляво, както двете, за които вече говорихме, така и новата партия на Кадиев, те да не успеят да се преборят за място в парламента.

Лидерът на най-младата партия вляво, макар и все още нерегистрирана, Георги Кадиев не се притеснява от тази тенденция, смята, че когато има кауза и се изпълняват конкретни задачи, това се забелязва от хората. Позовава се на победата им на кметските избори в район "Младост", където спечели независимият кандидат, подкрепен от "Нормална държава".

Георги Кадиев, "Нормална държава"
Нашите потенциални избиратели са безспорно интелигентни хора, хората, които работят и са с добри доходи и имат ляво самосъзнание, защото не е задължително - който печели добре, е десен и не е задължително, който е беден, е ляв.

Как участието във властта се отрази на реформаторите? Възможно ли е ново обединение в дясното или роенето продължава?

Сигналите, които идват от Реформаторския блок показват, че няма пълно разбирателство. ДСБ се оттегли. Бившият министър на правосъдието Христо Иванов създава нова партия "Да, България". Радан Кънев застава зад този проект. И двамата говорят за обединение, за широк фронт за промяна, но не посочват конкретните партньори.

Христо Иванов, "Да, България"
Това,което трябва да се случи е да има една много широка общност от политици, от политически партии, от граждански структури, които да лансират истинска антикорупционна политика в България.
Радан Кънев, ДСБ
Много широк фронт, много широко обединение за дълбока промяна на българската политика - това трябва да бъде цел на всички ни и вярвам, че това ще бъде постигнато в началото на следващата година, за да донесе промяна на неизбежно идващите, предизвикани от ГЕРБ, предсрочни избори.

Как ще изглежда дясното в следващите месеци, засега картината е много неясна.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"
Това, което виждаме като процеси на продължаващо разделение в дясно- не ме прави оптимист за бъдещо присъствие на десни формации в един нов парламент. И тук е отговорността на политическите лидери на онези, които заявяват нови проекти да си дадат ясна сметка дали тези нови проекти могат до доведат до представителство на десните хора в парламента.

Скорошните президентски избори показаха, че един бизнесмен със социални послания към хората може да привлече не малка част от гласовете на избирателите.Може ли тази формула да работи и на парламентарни избори?

Практиката досега показва, че когато подобен тип формации се борят за депутатски места, равносметката не е толкова добра, смята Боряна Димитрова. Припомня, че преди години резултатите на Бизнесблока бяха много по-слаби от тези на лидера на партията Жорж Ганчев, който беше кандидат за президент.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"
Не можем да правим директни аналогии между президентски и парламентарни избори, но все пак нека да кажем, че при скорошни парламентарни избори има своите шансове партия на Веселин Марешки да влезе в парламента,включително на вълната на надигащия се популизъм не само в България, но и в съседни страни.

Засега на широката аудитория е познат само Веселин Марешки. Какъв е екипът му, какви цели ще предследва и как ще ги защитава - предстои да разберем.

Веселин Марешки, "Воля"
Нашата нова формация "Воля"ще се разположи в център-дясно,защото в това пространство са хората, които създават работни места, благата. От качеството на техния труд зависи дали ще има пари за пенсии, за учители, за полиция, за лекари, за култура и спорт.

Не е изключено в следващите месеци да се появят популистки партии, които да спекулират със страховете на хората и да дават лесни решения, смята Боряна Димитрова. Според нея в България засега няма ярка популистка партия, каквито се появиха по света .

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"
Особеност на българския политически живот е, че като че ли всяка партия си има и свое популистко крило. При нас традиционните партии не са застраховани от това течение. В България няма такъв взрив на ярка популистка партия, защото именно традиционните партии в някаква степен поемат този тип критични движения.

Развлекателно телевизионно шоу успя да спечели доверието на голяма част от избирателите - накъде ще бъде насочена тази енергия?

2,5 млн. българи подкрепиха въпросите на референдума и тази енергия няма да бъде пропиляна, заканват се организаторите на допитването. Като начало са подготвили необходимите поправки в изборния закон. Очакват депутатите да ги приемат.

Иво Сиромахов, "Шоуто на Слави"
Някои хора може би си мислят, че може да си остане същата ситуация. Колелото е тръгнало. Ако си представим една голяма снежна топка, е тръгнала отгоре да се спуска по склона и тя ще помете всички. Ако това нещо политиците не го виждат, ако не го усещат с инстинктите си, ги очаква много тежко бъдеще.

Засега от "Шоуто на Слави" твърдят, че няма да създават партия, няма и да подкрепят някои от съществуващите политически играчи.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"
Моята лична прогноза е, че Слави Трифонов няма да сформира партия за предстоящите избори. Ще се опитва да влияе като беквокал, като насочване на обществените нагласи.

Ако се стигне до предсрочните парламентарни избори, как биха се разпределили силите на политическите играчи.

Боряна Димитрова,"Алфа рисърч"
Силно представителство на една лява БСП, на ГЕРБ в дясно, на този етап - трудно е да кажем коя от двете политически сили би надделяла, зависи от развитието на процесите оттук нататък, но сериозно присъствие на тези две политически сили. Традиционното присъствие на ДПС, при хипотеза задължително гласуване - неговите гласове леко намаляват, може би не би бил с тази висока тежест, каквато е в настоящия. Националистите, под една или друга форма- обединени патриоти или необединени патриоти, също със сериозно присъствие в парламента, може би съизмеримо с това на президентските избори . Вероятно някои от популистките формации, които сега се готвят да възникнат и неясни шансове за присъствие на дясното. Хипотетична възможност - да, но все пак неясни шансове.

При тази картина, според Боряна Димитрова, в един бъдещ парламент трудно ще се формира мнозинство, което да излъчи правителство и което да се обедини около устойчиви политики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметровите шофьори от Пловдив излизат на протест срещу патентния данък
Таксиметровите шофьори от Пловдив излизат на протест срещу патентния данък
Германската прокуратура повдига обвинение на арестувания българин
Германската прокуратура повдига обвинение на арестувания българин