НОВИНИ

Репортерски поглед: Сянката на наркотиците

Ново растение пробива на наркопазара у нас - кхат, което има стимулиращо действие, подобно на амфетамините. Появяват се все нови и нови синтетични наркотици. За опасността да ти сложат нещо в чашата, докaто си на заведение, за пристрастяването, от което измъкването е трудно - репортерски поглед на Тихомир Игнатов.

bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 24.04.2016
6041
Чете се за: 04:00 мин.
У нас

Всяка година европейците харчат над 24 милиарда евро за наркотици. Най-търсен е канабисът, който формира 40% от пазара на дребно, следван от кокаина, генериращ на италианските и колумбийски картели приход от близо 7 милиарда евро годишно. Останалата пазарна ниша се запълва от новите китайски синтетични наркотици, които са на път да превземат световния пазар - евтини, бързи за доставка и винаги на ръба на закона.

"Всичко ми се въртеше. Имаше хора около мен, аз ги чувах какво ми говорят, но не можех да реагирам".
Стефан Бакалов, ръководител на отдел "Борба с наркотрафика", Аерогара София: Още при първото взимане човек може да загине.
Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на Общност Ново начало: Има цели райони в България - Нова Загора, Ямбол, които са буквално заразени от хора, които употребяват. София също. Ниско качество, евтино и достъпно.

Да бъдеш модерен и различен. С този мотив това момче посяга към наркотиците още в училище. Започва с трева, после с амфетамини, стига и до така наречената дизайнерска дрога. Пробват с приятели евтин заместител на марихуаната, който е произведен в Китай.

"Просто седях на едно място. Всичко ми се въртеше. Имаше хора около мен, аз ги чувах какво ми говорят, но не можех да реагирам. Не можех да стана от стола. От тогава реших, че повече няма да пробвам такова нещо. Това е изключително силно. Няма нищо общо с марихуаната".

Подобен тип дрога става все по-популярна сред учениците. Желяз Турлаков е основател на общността Ново начало и от години работи със зависими. При последните му срещи с ученици от няколко града на страната над 50% от младежите признават, че са пробвали наркотик и алкохол. Последният случай е на 17-годишно момиче, което едва не умира след първата си доза синтетичен наркотик.

Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на Общност Ново начало: Никога не е употребявала цигари и алкохол. Веднъж взима на някакъв купон нещо, което се представя за пико, случва се нещо много неприятно. На практика тя е в необратимо състояние, в което не може да се обслужва сама. За нея трябва да се грижат хора.

Зависимостта от амфетамина и неговите производни, под формата на дизайнерска дрога, е в пъти по-силна от хероиновата. Липсва и лечение, защото много от веществата, които използват химиците не са изследвани как влияят върху здравето на хората. Желяз споделя, че не повече от 30% от хората, които лекува, успяват да се измъкнат от капана на синтетичната зависимост.

Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на Общност Ново начало: Стига се до тежки психотични състояния, психози, човек губи връзка с действителността. Губи контрол над поведението си, над емоциите, над преживяванията си. Много често това може да отключи различни психични отклонения, фобии, мании.
"Гняв, агресия избиват докато си набавиш дозата. Аз съм концентриран само върху самата доза, която трябва да взема и не ме интересува нищо друго. Склонен съм да използвам лъжи и манипулации, за да си набавя моето си."

Новите синтетични наркотици най-често пристигат укрити в карго и пощенски пратки. Пратките идват от Африка, Азия и Латинска Америка. Трафикът се организира по интернет. Основен производител е Китай. Химиците там са създали между 600 и 700 нови синтетични вещества, които се пласират основно в Европа, САЩ, Австралия и Канада.

Стефан Бакалов, ръководител на отдел "Борба с наркотрафика" Аерогара София: Китайците успяха да създадат заместители на кокаин, хероин, амфетамини, ЛСД. Може да си ги поръчаш по интернет. БНТ: Каква е разликата в цената? - Разликата е доста сериозна. За един килограм нов синтетичен наркотик, който поръчваш по интернет може да платиш 1000 долара, един килограм кокаин няма как да си доставиш за 1000 долара.

През последните 4 месеца на Летище София за задържани 40 кг. дизайнерски наркотици. Митничарите попадат и на пощенска пратка от Етиопия с 28 кг. кхат - растение, което има стимулиращо действие, подобно на амфетамините. То е забранено в ЕС, но се отглежда свободно в Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен. Задържаният кхат е на стойност 912 хил. лв. Адресатът на пратката е задържан в Пловдив. Друг опасен наркотик, който засичат митничарите - JBL - използва се предимно при трафик на хора.

Стефан Бакалов, ръководител на отдел "Борба с наркотрафика" Аерогара София: Дилърите си слагат спринцовка, пълна с тази течност. Минавайки покрай масата на някоя тийнейджърска компания капват в питиетата на всеки един по една капка, което е достатъчно, за да извърши, това което си планувал. Не знам дали е масово в нашите дискотеки и се надявам да не е така. Това е световна практика. Навсякъде се използва за отвличане на тийнейджъри.

Подобни вещества най-често се търгуват по интернет. Дилърите използват камуфлажа на химичните формули, които постоянно се променят, заобикаляйки забранителните списъци.

"Наркотици не е трудно да се набавят. Не е толкова по-трудно от това да си купиш водка от магазина".

В момента никой не знае колко точно са новите играчи на пазара.

Цветан Панков, началник отдел „Наркотици" в ГДБОП: Няма изграден монопол. Всеки самосиндикално се занимава в момента.

В подобна схема наскоро бяха уличени двама униформени Божидар Милев и Николай Апостолов, обвинени от прокуратурата, че са принуждавали студент да пласира дрога в Студентски град и центъра на столицата. По време на спецакцията по задържането им Милев дори стреля по колегите си.

Цветан Панков, началник отдел „Наркотици" в ГДБОП: Всеки един, който отнякъде може да си намери наркотик, да си го трафикира, да влезе в България говоря за малки количества половин, един килограм намира си две три момчета, които започват да му го продават.

Спецполицаите се натъкват и на още една тенденция у нас. Все повече любители химици приготвят в домашни условия синтетична дрога. През последните няколко месеца ГДБОП са разкрили 40 лаборатории в страната. В петък от столичен блок в Люлин бяха иззети 500 кг. химически вещества заради подозрения, че в мазето е направена нарколаборатория.

Цветан Панков, началник отдел „Наркотици" в ГДБОП: Има един, два котлона, две колби. Тези домашни лаборатории за метамфетамин произвеждат от 5 до 50 грама. - Химици- любители? Да, например един химик направи нещо и го дава да се употребява. Метамфетаминът в момента се продава на цена от 50-60 лв. грама и е много по-вреден от кокаина.

Заради малките количества нужната химия се набавя лесно. При производството на метамфетамин химиците използват ефедрин, който могат да купят свободно от аптеките.

Цветан Панков, началник отдел „Наркотици" в ГДБОП: Когато е в големи количества и т.н. , се води като прекурсор. В малки количества, когато е пакетирано, дори не е и с рецепта.
Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на Общност Ново начало: Най-голямата заблуда и мит е, че амфетаминът не създава зависимост. Напротив - той създава в пъти по-тежка зависимост от хероина, защото молекулата е много по-силна. Няма прегради в мозъка. За много кратко време човек може да изгради зависимост.

И докато някъде, в някой гараж, се приготвя поредната пратка синтетичен наркотик момчето, което ви показахме продължава своята битка да остане чист.

През 2015 г. от ГДБОП за задържали 70 души, участвали в канали за наркотрафик. Някои от тях са хванати на зелена граница, пренасяйки дрога в раници. По данни на Агенция ,,Митници" през миналата година са задържани малко над един тон наркотични вещества и прекурсори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Георгиев - 40 години музика
Светослав Георгиев - 40 години музика
Започва новият сезон на Надиграй ме
Започва новият сезон на "Надиграй ме"