Решаваща среща на лидерите от Европейския съюз за Брекзит започна тази вечер в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей информира колегите си за позицията на Лондон, а европейските лидери трябва да решат - какви ще бъдат следващите им стъпки, след като седмици наред преговорите са в застой. Брюксел не изключва вариант - Великобритания да напусне ЕС без договор.

Според българският премиер Бойко Борисов - това би бил най-лошият възможен сценарий за всички.

Вечерята все още не е приключила, като само премиерът на Великобритания Телеза Мей си тръгна от нея. Тя не беше поканена за цялата вечер, а само за началото, за да информира колегите си, ако позицията на Великобритания е променена.

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза, че Тереза Мей не е представила нищо ново по същество. Сега се очаква европейските лидери да решат какво да бъде бъдещето на преговорите за Брекзит и има ли вероятност излизането на Великобритания от ЕС да стане без споразумение, който би бил най-лошият вариант и за двете страни.

Обсъждат се и евентуално удължаване на транзитния период, който по първоначалното споразумение трябваше а бъде една година, но сега може да бъде удължен на две години.

Всички тези неща предстои да разберем по-късно.

Мишел Барние: Нуждаем се от много повече време за споразумение за Брекзит

Мишел Барние: Нуждаем се от много повече време за споразумение за Брекзит

Нуждаем се от много повече време, за да постигнем споразумение за Брекзит, призна днес главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Ройтерс...

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че когато става дума за Брекзит, емоциите трябва да отстъпят на желанието да се вземе добро решение за всички граждани.

Бойко Борисов, министър-председател: Изключително е важно за българските граждани, които живеят във Великобритания и за английските в България, това са над 14 хиляди души, да намерим възможно най-добрия изход за всички.
Заподозреният за убийството на Виктория Маринова вече е в България

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова вече е в България

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров беше върнат в България от Германия. Самолетът от Франкфурт кацна на...

Преди вечерята за Брекзит Бойко Борисов имаше и разговори с колегите си от ЕНП в централата на партията. Посланието, с което той отиде при тях, беше реакцията след убийството на журналистката Виктория Маринова - както той я нарече - „непремерена“ и „прибързана“.

Бойко Борисов, министър-председател: Едно голямо „извинявай“ от всички под ред... Как на базата на фалшиви новини, на публикации се развихри подобна реакция и се очерни една държава. Защото ние не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия.

Лидерите от ЕНП трябва да решат дали да подкрепят за неин председател Манфред Вебер, каквато беше първоначалната идея на ГЕРБ.

© БТА

Премиерът Борисов коментира и възможните руски кибератаки и изявлението на Цветан Цветанов, че България вероятно ще изгони двама руски шпиони.

Бойко Борисов, министър-председател: Цветанов винаги е бил по-краен, прочетох какво е казвал, но решенията ще ги вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно и с пълния обем на службите работим по всеки един сигнал за кибератаки.

След вечерята за Брекзит тази вечер утре европейските лидери продължават с традиционната среща на върха, на която ще обсъждат въпроси за миграцията и сигурността.

Работна вечеря за Брекзит с евролидерите - присъства и премиерът Борисов

Работна вечеря за Брекзит с евролидерите - присъства и премиерът Борисов

Решаваща работна вечеря на лидерите от Европейския съюз за Брекзит започва тази вечер в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей ще представи становище...