НОВИНИ

Решават наказанието на ритналия учителката си младеж

Утре вечер ще се проведе извънреден педагогически съвет в столичната Професионална гимназия по туризъм. На него ще се реши какво наказание да бъде наложено на десетокласника, който вчера ритна учителката си по философия. Възможно е, ако съветът реши, от следващата година той да бъде преместен в друго училище. Ученикът беше освободен днес от полицията, а прокуратурата повдигна обвинения за две престъпления - нанасяне на лека телесна повреда на учител и хулиганство. Десетокласникът ще бъде надзираван от инспектор на Детската педагогическа стая.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:07, 21.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Учителите забелязали от няколко месеца проблеми в поведението на десетокласника. С него се работело още от 9-ти клас, а като цяло той бил затворен и неконтактен. Вчера в училището била извикана майка му. По време на разговора с класния ръководител ученикът влетял в учителската стая, крещял, обиждал учителите, блъскал мебели, показвал неприлични жестове, изритал учителката си по философия и после хвърлил стол по нея. Причината - двойка, но не за срока, а като текуща оценка.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Можем само да предполагаме какво се случва в душата на едно дете, защото то е ученик, но всъщност то е в една такава възраст, в която няма как да предвидим всяка една реакция. Може би се е почувствал безсилен в този момент.

Ударената учителка споделила, че физически се чувства добре, но емоционалното ѝ състояние е лошо.Тя и родителите на ученика имат право да присъстват на съвета утре.Там ще бъде и зам.-министър Михайлова. В момента Министерството на образованието променя Наредбата за приобщаващото образование, след като стана ясно, че тя не може да се справи с агресията. Според Татяна Предова, експерт в дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, целта на това е всеки ученик да бъде разбран съобразно индивидуалните и личните му силни страни.

Татяна Предова, експерт в Дирекция „Приобщаващо образование“: Всяко дете и ученик да бъде разбран и съобразно неговите индивидуални и лични силни страни, то да бъде развито, за да не изпада в такива състояния на фрустрация и да смята, че то не е социално погалено в училище, както се е случило в конкретния инцидент.

Ще се увеличат и психолозите в училище. А фактите са, че само за три години инцидентите са се увеличили повече от два пъти. От ведомството приеха преди два месеца и 22 мерки за превенция на агресията. Очакват ги да заработят, но... догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрушават могила, откъдето преди хиляди години е започнала историята на Пловдив
Разрушават могила, откъдето преди хиляди години е започнала историята на Пловдив
Григор Димитров е една крачка по-близо до титлата в Лондон
Григор Димитров е една крачка по-близо до титлата в Лондон