Тази нощ ще се върнем към астрономическо време. В 4 ч сутринта трябва да преместим стрелките с 1 час назад. Не забравяйте, че смарт телефоните автоматично преместват часа. Европейската комисия предложи това да бъде последното задължително за всички европейски държави преминаване към зимно часово време. До 1 април 2019 г. всяка страна трябва да каже кое време предпочита. В някои от държавите членки обаче вече зрее недоволство, че времето за размисъл е твърде малко. Австрийското председателство обмисля дали да предложи решението да бъде отложено с една година.

Големият въпрос сега е дали предложението ще влезе в сила догодина или ще бъде отложено до 2020 г. Много държави се съмняват, че няма да успеят до следващия април да вземат представителни решения и да организират допитвания. Досега такива са проведени освен в България, и във Финландия.

Има различни мнения сред всяка страна членка на Общността - Португалия например иска да се запази сегашното положение със смяна на времето. Освен това, има риск две съседни държави да попаднат в две различни часови зони - например Австрия и Словакия. На този етап Белгия и Холандия са категорични, че искат още време по въпроса.

В понеделник министрите на транспорта на държавите от ЕС се събират в Австрия и предстои да видим дали решението ще се отложи с една година, като преди това, то трябва да бъде гласувано във всички държави членки, както и от Европейския парламент.

В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време

В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време

Тази нощ ще се върнем към астрономическо време. В 4:00 часа сутринта отново ще преместим стрелките с 1 час назад. Но, както знаете, продължават дебати...