НОВИНИ

Решението за ТЕЛК - между болниците и НОИ

Решенията за инвалидност могат да не се решават от болниците, а от НОИ. Това коментира в предаването "Още от деня" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 20.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Идеята обаче не среща одобрението на Съюза на слепите, където се опасяват, че НОИ ще бъде в конфликт на интереси и броят на инвалидите ще се определя според възможностите на бюджета.

Д-р Кацаров смята, че проблемът с ТЕЛК не се дължи на контрола, а в начина, по който е изградена медицинската експертиза, която оценява работоспособността независимо от професията.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването: Може да си 100% неработоспособен за миньор, но 100% работоспособен за програмист.

Според него друг проблем е разпределението на средствата равномерно на всички, въпреки, че хората с различни заболявания имат различни потребности.

Д-р Кацаров посочи, че възнаграждението на лекарите от 6 лв. за експертно решение е твърде ниско и създава предпоставки за корупция.

В същото време той посочи, че проблемът не е толкова мащабен, както се представя и че броят на хората с инвалидност от 50% е съизмерим със средния в ЕС.

Според него хората с увреждания са повече от регистрираните, тъй като всички диабетно- и онкоболни имат право на такава инвалидност.

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България коментира, че системата се нуждае от дълбока реформа. Той посочи, че тя е започнала преди 16 г.

Васил Долапчиев, Съюз на слепите в България: Този път Министерството на здравеопазването има доста сериозна амбиция и ако получи подкрепа в МС и в парламента, тази следващата година тя ще се направи.

Стойчо Кацаров също смята, че мерките, предприети от министър Ананиев, макар и плахи, са в правилна посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС прие правилата за избор на нов състав на ЦИК
Правната комисия в НС прие правилата за избор на нов състав на ЦИК
Трабантът на Соломон Паси попадна на пощенска марка за 15 години България в НАТО
Трабантът на Соломон Паси попадна на пощенска марка за 15 години България в НАТО