След две безсънни нощи и бурни дебати, конференцията за климата в Мадрид завърши без съществени резултати. Форумът беше удължен с почти 40 часа, но и това време се оказа недостатъчно за постигане на споразумение по основния въпрос - как трябва да действат пазарите за въглеродни емисии.

Участниците във форума се разбраха решението за въглеродните пазари да бъде взето на следващата конференция за климата.

Това е изтръгнатият компромис, който делегатите в Мадрид завещаха на участниците в следващия форум. Заключение, което попари ентусиазма на природозащитниците, на много учени и на хората от уязвимите на климатични промени зони.

В приетата декларация делегатите призовават за по-амбициозни планове за намаляване на въглеродните емисии и за подпомагане на бедните страни, потърпевши от климатичните промени.

Срещата за климата в Мадрид приключи без резултат

Срещата за климата в Мадрид приключи без резултат

Участниците в конференцията за борба с климатичните промени, която се провежда в Мадрид, завършиха форума без съществени резултати.

Еуфорията от климатичните протести през годината, обаче, не успя да се пренесе на конференцията.

Хюсеин Хасан, министър на околната среда на Малдивите: Разочарован съм. Пристигнахме в Мадрид за решения. Чухме много мнения, но не успяхме да решим основните въпроси.

Конференцията, обаче, постави няколко рекорда.

Каролина Шмид, министър на околната среда на Чили: Това е най-дългата конференция за климата. Тъжна съм, че не успяхме да постигнем финално споразумение.

25-тата конференция за климата ще влезе в историята и с три сменени локации. Форумът трябваше да се проведе в Бразилия - но страната отказа да е домакин. Председателството пое Чили, но заради протестите в последния момент срещата беше преместена в Мадрид.

Провал на конференцията в Мадрид - ще има ли все пак сделка за климата?

Провал на конференцията в Мадрид - ще има ли все пак сделка за климата?

Ожесточени дебати в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде договорено още снощи, делегатите обаче не постигнаха консенсус. Удължаването на...