В Италия продължават преговорите за нова управляваща коалиция, след като партията "Лига" се оттегли от коалицията с Движение "Пет звезди". Движението преговаря от петък с опозиционната Демократическа партия. Процесът не е гладък, но новините от тази вечер дават надежди за успех. Ако преговорите се провалят, утре президентът Серджо Матарела ще назначи служебно правителство и ще насрочи избори.

"Конте 2: Отмъщението" написа тази сутрин италианската преса, след като миналата нощ Движение "Пет звезди" прекрати преговорите за нова управляваща коалиция и постави условие Демократическата партия да приеме завръщането на премиера в оставка Джузепе Конте начело на нов кабинет.

Така се оказа, че от подкрепата за една политическа фигура зависи дали ще има избори. На предишните италианците отхвърлиха традиционните партии, но сега отново има недоверие към политиците.

Преди в политиката бяха т. нар. бащи-основатели от партиите на левицата и десницата. Имаше идеи, ценности. Сега има незначителни фигури.

Днес италианският президент Серджо Матарела насрочи нови консултации с участието на председателите на двете камари на парламента. Коментаторите изказват предпазливи надежди за успех. Американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че се надява Конте да остане премиер на Италия.

Партиите в Италия поискаха още време за съставяне на кабинет

Партиите в Италия поискаха още време за съставяне на кабинет

Президентът на Италия даде още време на политическите партии за консултации, след първия кръг от преговори с тях.