Бъдещето на отношенията Европейски съюз - Турция. Това е основната тема, която ще обсъдят върховният представител за външна политика и сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и турският министър по европейските въпроси Йомер Челик.

Брюксел настоява преди това да се случи да бъдат спазени и редица други изисквания. Защита на основните човешки права, ускоряването на процедурите за предоставяне на убежище, борбата с корупцията и организираната престъпност и преразглеждане на антитерористичния закон са проблемните, според Евросъюза области, по които Турция трябва да работи.

Междувременно стана ясно, че един милион сирийски бежанци в Турция ще получат дебитни карти. По тях веднъж месечно ще бъдат превеждани пари. Идеята е средствата за бъдат изразходвани за основни нужди - като храна, наем, образование.

По изчисления на ЕК помощта възлиза на 348 млн. евро. Преди визитата си в Анкара Федерика Могерини призова Турция да се замисли и за предложението за връщане на смъртното наказание. Темата стана особено актуална след неуспешния преврат и предизвиква сериозна тревога в Европейския съюз.