НОВИНИ

Реставрират 3 картини от „Квадрат 500“

Три от картините в „Квадрат 500“, пострадали заради повреда в климатичната система на галерията, са свалени от експозиция, за да бъдат реставрирани. На тяхно място са закачени цветни принтове. Свалените картини са от колекцията "Чуждестранно и европейско изкуство" и са рисувани преди 4-5 века.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:00, 28.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Облепените с реставраторска хартия картини са общо 11. Всички те поетапно ще бъдат пренесени в реставраторското ателие. Укрепването започва първо за релеф на португалски автор от 16-и век, портрет на Кралица Елизабет I от същия период и картина на италианския майстор Джовани Росо.

Бистра Рангелова, изкуствовед, зам.-директор "Национална галерия"
„Все пак държа да подчертая, това, което се случи с нашите картини, не е страшно. Това е нещо, което подлежи на пълно възстановяване или по-скоро укрепване, такова, каквото ще бъде и предприето.“

От галерията са открили проблема още през януари, когато климатичната инсталация отказала заради ниските температури. Но тогава не е било възможно преместването на творбите заради температурни разлики от около 20 градуса.

Бистра Рангелова, изкуствовед, зам.-директор "Национална галерия"
„Веднага бяха закупени влагоусилватели, които дават допълнително влажност, защото сухият въздух, както студеният или много топлият са еднаква лоши за картините.“

От галерията са се обърнали и към независими експерти за становище, за да може да бъдат взети най-добрите мерки за запазване на микроклимата в залите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители и лекари в подкрепа на напусналите медици от Пирогов
Родители и лекари в подкрепа на напусналите медици от "Пирогов"
28-ми февруари - ден в подкрепа на хората с редки болести
28-ми февруари - ден в подкрепа на хората с редки болести