НОВИНИ

Реставрират 64 картини след проверките в галерия „Квадрат 500“

64 картини от галерия „Квадрат 500“ ще бъдат реставрирани след инцидента с климатичната система на сградата, станал през януари. Според изготвената програма, от експерти на Министерството на културата възстановяването на платната ще се извърши на три етапа предвид спешността на състоянието им.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:00, 12.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Първият етап предвижда спешна реставрация на 12 картини. След това още 52 произведения отиват за поправка, като в тази бройка попадат и платна, чиито увреждания не засягат живописния слой. Решението за реставрация е взето след две проверки - от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", към Министерството на културата и от независима комисия назначена със заповед на министъра. От министерството не се наеха да определят какви са финансовите измерения на щетите по картините.

Министерство на културата
"Всяка консервационно-реставрационна намеса върху културна ценност се отразява върху художествената и научна стойност на произведението. Финансовата стойност на всяка от картините в галерията е свързана с пазарната цена. Картините от фонда на галерията не могат да бъдат продавани и съответно нямат определена пазарна цена."

След извършената техническа експертиза е установено че, между 6-и и 8-и февруари са се спукали 19 броя отоплителни тела, а седмица по късно се е спукал и захранващ щранг в зона „Север“ на сградата на бившата Национална галерия за Чуждестранно изкуство. Проблемите с картините са възникнали заради частичното спиране на инсталациите за отстраняване на авариите и последвалото понижаване на температурата и влажността на въздуха.

Министерство на културата
"В този период е установено, че температурите са между 13ºС и 25ºС в различните зали и констатирани стойности на влажност между 18% и 35% RH. Оптималните условия за съхранение на живописни произведения изискват най-общо температура между 19-22ºС и относителна влажност на въздуха от 50-55% RH."

Техническата проверка на сградата показва, че причините за аварията са две: екстремно ниските температури от края на миналата и началото на тази година и предвиденият по проект само частичен ремонт на сградата на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство. Според плана за изграждане на „Квадрат 500“, финансиран по европейска програма, в западното крило на галерията не са подменяни тръбите и въздуховодите на отоплително вентилационната инсталация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха съдия за натиск върху прокурор
Оправдаха съдия за натиск върху прокурор
Разпитаха свидетели по делото срещу Николай Ненчев
Разпитаха свидетели по делото срещу Николай Ненчев