НОВИНИ

Реставрират оригиналната играчка Мечо Пух

Мечо Пух и неговите приятели Прасчо, Йори, Кенга и Тигър съвсем скоро ще се върнат в дългогодишния си дом - Обществената библиотека на Ню Йорк. Оригиналните играчки, вдъхновили Алън Милн да напише популярната си книжка, бяха реставрирани в продължение на година.

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 04.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Малко са плюшените играчки, които могат да се похвалят с такава историческа значимост. Времето обаче не прощава дори на вещите и преди година обществената библиотека на Ню Йорк се принуждава да даде безценните артефакти за реставрация.

Майкъл Инман, куратор: През последна година се усещаше липсата на играчките. Всеки ден идват хора, които питат специално за тях и се чувствам ужасно всеки път, когато им кажа, че не са тук, защото имат нужда от - нека ги наречем - спа процедури.

Ремонтът е извършен от екип от професионални тапицери и производители на луксозни играчки. Сред повредите се нареждат заздравяване на вратлетата на плюшените животинки, изправяне на теления им скелет и претапициране на спластените и оределите участъци от козината им.

Майкъл Инман, куратор: Това са били любимите играчки на Кристофър Робин Милн, синът на автора и именно те са вдъхновението за любимите ни класически истории за Мечо Пух.

Кристофър Робин първоначално кръщава мечето Едуард, но по-късно го прекръства, като съчетава две имена - Вини, на черната мечка в Лондонския зоопарк и Пух - на лебеда, който семейството му отглежда като домашен любимец. Вдъхновен от любовта на сина си към играчката, Алан Милн започва да пише истории за нея. Мечо Пух се превръща в литературна класика и дори децата днес го обичат. Каква ли може да е причината?

Мая Родни, 6 години: Защото обича мед. И аз обичам мед.

Играчките са дарени на библиотеката от издателя на книжките, вдъхновени от тях. Те се връщат в постоянния си дом днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 700 жители на испански остров  са евакуирани заради горски пожар
Близо 700 жители на испански остров са евакуирани заради горски пожар
​Изсичат десетки дървета в лесопарк Кошарите в София
​Изсичат десетки дървета в лесопарк "Кошарите" в София