НОВИНИ

Започна реставрацията на иконостаса в параклиса на Рилския манастир

В Светата Рилска обител започна реставрацията на уникалния иконостас на северния параклис "Свети Николай" .Той е направен преди 180 години и сега се възстановява за първи път.

bnt avatar logo
от Н. Василева
16:35, 23.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Сега реставраторите нанасят върху детайлите нова позлата и възстановяват автентичния вид на иконостаса,така както е изглеждал преди 180 години. Предстои да бъдат реставрирани и царските икони. Сред тях е чудотворната икона на Свети Иван Рилски, която е от 18 век. В този параклис се намира и изображение на Свети Александър Невски.

Доц. Стефан Тъпанов: За България една от най-старите икони може би, за нашата иконография като цяло нали е ранно изображение на Свети Александър Невски.

Не е известен майсторът-резбар, изработил иконостаса. Вероятно той е монтиран в параклиса "Свети Николай" след завършване на неговото изографисване през 1 841 година.

Стенописната украса вече е изцяло обновена. Сред ценните изображения са образите на ктиторите от дупнишкото село Бадино.

Бисер Лазаров,преподавател в катедра "Реставрация" към Художествената академия: Ктиторите дедо Яне и баба Стефана са дарили едни сериозни средства на времето, за да се изографиса целия параклис.

Продължават и ремонтните дейности в манастира. Строители подновяват покрива в северозападната част и с това ще завърши ремонтът на цялата покривна конструкция на Светата обител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: БГ филм отличник в Япония
ДРУГИТЕ новини: БГ филм отличник в Япония
България и Хърватия с послание до Китай за въздушна линия Пекин-София-Загреб
България и Хърватия с послание до Китай за въздушна линия Пекин-София-Загреб