НОВИНИ

​Реставрират уникалните стенописи в параклиса "Свети Николай" в Рилския манастир

Реставрират уникалните стенописи в параклиса "Свети Николай", който се намира в главния храм на Рилския манастир. Възстановяват се ценни изображения, рисувани преди 180 години от най-известните самоковски иконописци по времето на Българското Възраждане.

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:30, 01.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Близо 200 квадратни метра е общата площ на стенописната украса на параклиса, посветен на Свети Николай. Това е северният параклис на риломанастирския храм.Стенописите са рисувани от самоковския майстор-иконописец Димитър Зограф. Сега реставраторите обработват многократно всеки квадратен сантиметър от оригиналните ценни изображения, които са силно опушени, а на места са застрашени и от влагата, която прониква.

доц. Стефан Тъпанов,ръководител на реставраторския екип: „Най-важното е да фиксираме, да укрепим всички тези части от живописния слой, които са в много лошо състояние, с много голяма нестабилност.
Бисер Лазаров,преподавател в катедра „Реставрация” към Художествената академия : Ние сами се удивляваме на това, което излиза отдолу - какво високо качество са имали тези майстори-пресечка. Те са Атонски възпитаници, виждаме освен обиграна ръка, една виртуозност и освен всичко друго – полет на мисълта.
доц.Стефан Тъпанов: За съжаление обаче тази година имаме така проблем свързан с финансирането, защото държавната субсидия тази година е намалена в доста висока степен и това вероятно ще затрудни нашата работа или по-скоро ще съкрати обема в голяма степен”.

Вече е върнат блясъка на част от стенописите и може да се види тяхното богословско и историческо съдържание. Повечето сцени, които са изографисани, са свързани с житието на Свети Николай Чудотворец.

Освен реставрацията на стенописите, скоро се очаква да започне и ремонт на източното крило в манастира,където стените са с опасни пукнатини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ наложи санкции срещу президента на Венецуела Николас Мадуро
САЩ наложи санкции срещу президента на Венецуела Николас Мадуро
Андрей Ковачев: Договорът е огромна крачка за Македония
Андрей Ковачев: Договорът е огромна крачка за Македония