НОВИНИ

Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука

Инициативата се радва на огромен интерес сред хората с проблемно зрение и се радва на подкрепата на кметството.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:55, 31.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Юлия и Каспар имат проблеми със зрението и ходенето на ресторант е било предизвикателство за тях. Сега обаче те се хранят навън много по-спокойно и уверено. Причината - шест ресторанта в Краков вече предлагат меню, напечатано на Брайлова азбука. Преди трябваше някой да ни помага - да изчете менюто, да обясни, а след това да си поръчаме, сега всичко е различно, казва Юлия. На същото мнение е и Каспър.

Каспър Домагала, студент: Можем да дойдем сами, да се настаним и да си поръчаме - без някой да ни помага. А това е много хубаво, защото не зависими от никого.

Идеята не е да привличаме нови клиенти, казват от заведенията, а да осигурим достъпна среда за хората със затруднено виждане.

Войчех Тач, мениджър на ресторант: Мисля, че подобна инициатива липсваше и хората със зрителни проблеми просто бяха свикнали, че меню за тях няма, и дори не питаха. Преди имаше човек, който им казваше какво предлагаме. Мисля, че идеята е много добра, а и така помагаме на тези хора.

Менютата са изготвени с помощта на местното училище за незрящи и деца с частично нарушено зрение. Освен ресторантьорите и учебното заведени, в инициативата се включва и местната управа - помага с напечатването, при това не само на полски.

Шимон Гатлик, говорител на кметството на Краков: Краков е популярна туристическа дестинация и решихме, че ще направим менюто на два езика - на полски и английски.

За началото на летния сезон от 6 ресторантите, които предлагат меню и на Брайла, ще станат 31.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агнешкото във Велико Търново достига до 16 лв./кг.
Агнешкото във Велико Търново достига до 16 лв./кг.
Чрез социалните мрежи ще събират данни за кандидатстващите за американска виза
Чрез социалните мрежи ще събират данни за кандидатстващите за американска виза