Хотелиери и ресторантьори от 36 града в страната работят днес с жълти жилетки в знак на протест. Те настояват за незабавни законови промени, които да извадят на светло сивия сектор. Едно от исканията им е да се намали с поне 5% ДДС на храните.

Русе

Към този час всички ресторанти в Русе са пълни, а гостите са посрещани от вратата с надпис „ПРОТЕСТ". И в момента сервитьорите обслужват клиентите в жълти жилетки, защото настояват за промени в бранша. Най-важните са: задължително да се регистрират по ДДС всички обекти в храненето и туризма, да има лимит при издаването на разрешителни за разкриването на нови обекти.

Не са съгласни данъчните да затварят заведения при нередности. Твърдят, че в момента работят на ръба на оцеляването.

Най-голямата болка на ресторантьорите и хотелиерите от Пловдив и Кюстендил в момента е новата наредба на НАП за внедряване на нови касови апарати и софтуер. Настояват да се отложи.

Шеф Хари Сопаджиян, Пловдив: През цялото време е било на оцеляване, но сега вече е на живот и смърт. Просто много хора ще фалират, защото тази нова поправка задушава бизнеса отвсякъде.
Ангелина Влашка, собственик на хотел: Разходите, които ще възникнат, за да се внедри тази наредба и заработи и рисковете, които ще поемем, ще доведе до затваряне на обекти. За закупуването на един софтуер, който да е по изискванията, инвестицията е минимум 1500 лв.

Ресторантьорите искат узаконяване на бакшиша.

Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Когато дойде НАП и провери, касата излиза в плюс от така наречения бакшиш. Той няма законност и естествено, отговорността пада върху юридическото лице.

А в Русе собствениците предлагат да се намали ставката ДДС поне с 5% за храни и напитки. Както е в съседните ни държави.

Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Така е намалена в Гърция, в Сърбия. Македония и Турция са с 10% и ние оставаме неконкурентоспособни.

Клиентите обаче не са убедени, че ще настъпят промени, дори и да се удовлетворят исканията на бранша.

Димитричка Савова: Повярвайте, аз не мисля, че няма да има сив сектор.

Символичният протест на хотелиерите и ресторантьорите ще продължи до вторник. Ако исканията им не бъдат чути, в сряда ще протестират пред Народното събрание.