Влиятелна кредитна агенция предвижда инфлация в Турция до 22%, а през 2019 г. рецесия. Икономическа криза в южната ни съседка би довела до скок на безработицата и спад на доходите.

Призивът на турския президент Реджеп Ердоган за защита на лирата беше чут. През последните дни хиляди души се стекоха към обменните бюра. Турските граждани разменят основно долари и злато за лири, надявайки се да заздравят националната валута.

Онур Канузкар, собственик на обменно бюро в Истанбул: Понякога обменяме между 50 и 100 000 долара на ден. Турският народ подкрепя Ердоган. Правим го заради икономиката.

Днес Управляващата Партия на справедливостта и развитието проведе конгрес. На него Ердоган затвърди позицията си, че страната няма да смени курса си и няма да се поддаде на външния икономически натиск.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: За пореден път казвам, че никой не трябва да се опитва да изиграе страната ни. Няма да успеете, няма да ни разедините, няма да свалите нашето знаме, няма да унищожите държавата ни, няма да спрете възхода на Турция.

Конгресът събра 1500 партийни делегати, десетки представители на опозиционните партии, както и официални представители от Ирак, Русия, Китай и още над 40 държави.

Турската лира отслабна с повече от 6 на сто спрямо долара

Турската лира отслабна с повече от 6 на сто спрямо долара

Висша съдебна инстанция в Турция отхвърли иск за освобождаване на американския пастор Андрю Брънсън. Новината отслаби допълнително турската лира, коят...