НОВИНИ

Резерватът "Сребърна" стана на 70 години

Навършват се 70 години от обявяването на резервата "Сребърна" за защитена територия. Гордостта на резервата е колонията на къдроглавия пеликан.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
08:55, 07.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Пеликаните са емблемата на Сребърна, а видеонаблюдението в реално време, което предлага Природонаучният музей, привлича интересът на туристите.

Елена Илиева, директор Природонаучен музей "Сребърна": Имаме идея с гид да се прави обиколка из резервата - да развием туристическия продукт като такъв.
Момчил Петров, експерт РИОСВ - Русе: Моята най-голяма мечта е просто жителите на региона да оценяват това богатство, с което разполагат, да се гордеят с него и да го опазват.

През годините е запазено и разнообразието на над 200 вида птици, макар и с промени в числеността.

Д-р Росен Илиев, орнитолог: Това намаляване на птиците не е еднозначно - то не касае само "Сребърна", то е планетарно явление за наша радост - числеността на къдроглавия пеликан е една константа.
Момчил Петров, експерт РИОСВ - Русе: Тази колония е известна от дълбока древност, никой не може да каже от кога са тук къдроглавите пеликани, но можем да кажем, че те са изключително упорити и всяка година отглеждат поколения.

Четири двойки от вида розов пеликан излюпиха своите малки - нещо. което не се е случвало от близо 100 години.

Д-р Росен Илиев, орнитолог: В другите години идваха само така информативно минаваха и преминаваха без да строят гнезда тук.

Резерватът "Сребърна" е част от Световното наследство на UNESCO.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отбелязваме Световния ден за достоен труд
​Отбелязваме Световния ден за достоен труд
Бразилците избират президент
Бразилците избират президент