НОВИНИ

Режим на тока няма да има, смята председателят на КЕВР

Електроенергийната система работи под голямо напрежение, заради големите студове, но режим на тока няма да има, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

режим тока смята председателят кевр
bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 24.01.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

България влиза в ситуация на предизборна агитация, обаче българската енергетика се придвижи значително наред, каза Иванов запитан за различните становища на ГЕРБ и БСП за състоянието на енергетиката. Националната електрическа компания беше финансово оздравена, тя беше с текущ дефицит от повече от 600 милиона лева. За две години започна либерализация на пазара на електроенергия и беше извършен реална газова диверсификация, чрез двата интерконектора с Гърция и с Румъния, добави той.

Екипи на КЕВР и Министерството на енергетиката не са установили нарушения на трите електроразпределителни дружества /ЕРП/ при отчитане не електромерите, каза Иван Иванов. Ако екипите на ЕРП-та не са успели да проверят електромерите в селища без достъп заради тежката зима, санкции няма да има, защото това са форсмажорни обстоятелства, беше категоричен председателят на КЕВР.

Иван Иванов добави, че одобрява идеята на трите ЕРП-та сметките за ток да се разсрочват. В бъдеще може да се помисли и за промяна на схемата за енергийно подпомагане за отопление, защото е очевидно, че тази помощ се оказва недостатъчна при тежки климатични условия, каза той.

Нормално е в такива зима да не се сменят електромерите и да не се правят ремонти на мрежата. Причината е, че прекъсванията на тока могат да се определят от хората като аварийна ситуация. Нашият апел към трите ЕРП-та, на който те откликнаха, е да не правят ремонти на мрежите, каза Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия не подкрепя идеята на Тръмп за отмяна на руските санкции
Германия не подкрепя идеята на Тръмп за отмяна на руските санкции
Тръмп и Европа: всяко зло за добро
Тръмп и Европа: всяко зло за добро