НОВИНИ

Режимът на Асад отговорен за химическата така от април

Сирийското правителство е отговорно за химическата атака от 4 април в Хан Шейхун, при която загинаха 80 души. Това сочи доклад на ООН. Москва изучава документа подробно, но от там вече заявиха, че пропуските по него са очевидни.

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 27.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Експертите от ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие, заявяват, че са "убедени", че атаката със зарин в Хан Шейхун е дело на режима на президента Башар Асад. Официален Дамаск и Русия, която е съюзник на Асад, многократно повтаряха, че нападението, при което загинаха 80 души, а повече от 200 бяха ранени, е изфабрикувано. Западът и сирийската опозиция настояваха, че въздушната атака е дело на проправитлествените войски.

Според Дамаск и Москва обаче от въздуха е поразен склад за химически материали, собственост на бунтовниците. След доклада Вашингтон и Лондон осъдиха остро действията режима на Башар Асад и призоваха международната общност да предприеме необходимите мерки.

От представителството на Русия в ООН пък са започнали подробен анализ на доклада и вече е ясно, че в него има сериозни пропуски. Освен това изразиха недоумение как в пресата вече циркулират цели пасажи от заключенията на експертите, при положение, че той е за вътрешно ползване. Комисията, разследваща случаите на химически атаки е създадена през 2015 година. Докладите ѝ показват, че за три от нападенията е отговорен режимът на Асад, а за еднo - "Ислямска Държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външно министерство: Зачитаме конституционния ред на Испания
Външно министерство: Зачитаме конституционния ред на Испания
Разчистват на най-голямото незаконно сметище във Варна
Разчистват на най-голямото незаконно сметище във Варна