НОВИНИ

Режимът на Башар Асад и бунтовниците в Сирия започват мирни преговори

Това обяви руският президент Владимир Путин. Споразумението не включва най-голямата джихадистка групировка - "Ислямска държава" и кюрдските сили. Според Сирийския свободен алианс клонът на Ал Кайда в Сирия - фронта Ан Нусра се включва в примирието. До момента нито Съединените щати, нито представители на Евросъюза имат официални коментари по новината.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
18:21, 29.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Примирието влиза в сила в полунощ. Турция и Русия ще бъдат гаранти за спазване на споразумението.

Владимир Путин, президент на Русия: "Подписани са три документа - първият между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирия. Вторият представлява комплекс от мерки, които ще помогнат за контролиране на примирието, и третият е свързан с обявяването на готовност за начало на мирни преговори за уреждане на сирийския конфликт."

Сирийската армия заяви, че се е съгласила за прекратяване на огъня, което да обхване цялата страна. Основната опозиция потвърди, че ще спазва примирието, но запазва правото си да отговаря на провокации.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че примирието ще се отнася за 62 000 опозиционни бойци в Сирия. По думите му руското министерство на отбраната е подготвило гореща линия с Турция за наблюдение на прекратяването на огъня.

Преговорите за мир идват след като Русия, Иран и Турция изразиха готовност да приемат обща декларация миналата седмица.

По-рано през годината беше постигнато споразумение за мир с посредничеството на Съединените щати и Русия, но то продължи само няколко дни. Представители от Вашингтон не бяха поканени на следващия кръг от преговори в столицата на Казахстан, Астана.Турският президент Реджеп Ердоган изрази недоволство от действията на някои от съюзниците от НАТО.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Не можем да приемем, че някои от нашите съюзници доставят муниции на терористични организации. Ние също имаме армия. Знаем какво представляват мунициите. Ние сме съюзници в НАТО. Вашата подкрепа за сепаратистки организации е неприемлива. Ако сте ни наистина партньори, бъдете с нас, а не против нас. Бомби бяха пускани на границата ни. НАТО беше наясно с това. Днес нямаме никаква подкрепа от Алианса или другите ни съюзници."

Руският външен министър Сергей Лавров призова новоизбрания президент на Съединените щати Доналд Тръмп да се включи към усилията за постигане на мир.

По въпроса мнение даде и професор Владимир Чуков.

Професор Владимир Чуков: "Много ми се иска този път да има примирие за по-дълго. Двете сериозни сили имат общи интереси за прекратяване на престрелките. Нашият европейски съюз сигурно ще бъде помолен да плати фактурата."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силни ветрове издухаха водата на шотландски водопад нагоре​ (ВИДЕО)
​Силни ветрове издухаха водата на шотландски водопад нагоре​ (ВИДЕО)
​Извънредни мерки за сигурност в новогодишната нощ
​Извънредни мерки за сигурност в новогодишната нощ