НОВИНИ

Режисьорът Беноа Жако показа три свои филма на „Синелибри“

Големият френски режисьор Беноа Жако гостува на кино-литературния фестивал „Синелибри“. „Ева“, „Сбогом, кралице моя“ и „Вила Амалия“ са трите заглавия, които звездата на европейското кино представи пред българската публика. Беноа Жако даде и специално интервю за БНТ.

Айше Сали
от Айше Сали
20:31, 21.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

В неговите филми всичко започва заради красивите жени. Беноа Жако избира историите едва след като е избрал лицата, с които да ги разкаже. Избел Юпер, Катрин Деньов и Даян Кроюгер са сред забележителните актриси, с които режисьорът ни среща от големия екран. Над 40 филма и 25 сценария бележат пътя му в голямото европейско кино. През 2005 г. става част от журито на фестивала в Кан.

Беноа Жако, режисьор: Любовта е основната тема на моите филми. Заради нея съществуват и киното, и песните. Аз самият вярвам в истинската любов. Но тя зависи и от времето, и от обстоятелствата. Ако те не са подходящи може да я има, но да си отиде. Може пък да се появи изведнъж и да продължи дълго. Има толкова много възможности да спрегнеш глагола "обичам".
;

Безнадеждност, лицемерие, упадък и загадъчна атмосфера се преплитат с възвишените чувства в изкуството на Беноа Жако. Има ги и в трите филма, включени в програмата на Синелбири.

Беноа Жако, режисьор: Не знам дали безнадеждността и любовта имат нещо общо. Когато обичаме, познаваме и щастието, и нещастието. Но от драматургична гледна точка нещастието винаги е по-интересно. Когато сме щастливи, не се случва нищо друго освен хубави неща. Но когато един човек е нещастен, не е така.

Днес режисьорът се срещна за последен път с българската публика в рамките на фестивала. Филмите му обаче ще бъдат в кината до 24 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да плаваш като древните гърци
Да плаваш като древните гърци
За първи път у нас: Иновативна ендоскопска операция на гръбначен стълб в Плевен
За първи път у нас: Иновативна ендоскопска операция на гръбначен стълб в Плевен