НОВИНИ

Кола блъсна режисьора Георги Дюлгеров

Режисьорът Георги Дюлгеров е блъснат от лек автомобил в столицата. Инцидентът е станал днес, в късния следобед. Дюлгеров е приет в "Пирогов" и е в съзнание. Предстои му операция на тазобедрената става.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:00, 30.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
кола блъсна режисьора георги дюлгеров

Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в България. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а "Авантаж" (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – "Сребърна мечка" за режисура в Берлин (1978).

Проф. Георги Дюлгеров е сред най-желаните преподаватели по режисура сред студентите. Със своите обаятелни лекции и проникновени разговори, той продължава да вдъхновява десетки млади хора. Преподавател по кинорежисура, ръководител на клас в НАТФИЗ, от 1995 г. е доцент, а от 1999 г. - професор. Той е почетен професор на Нов български университет.

Дюлгеров е носител и на много международни награди, сред които: Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за "Лейди Зи" (2005), Приз на Младежкото жури за "Изпит" от Локарно (1972), "Гран при" в Грузия (1997), както и наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999) за "Черната лястовица", печели Златен рицар за "Нешка Робева и нейните момичета" от Палермо (1986). По време на 18-я София Филм Фест получи Наградата на София.

През 2015 г. Дюлгеров представи и лентата "Буферна зона".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал в Свищов
​Легендарният румънски Граф Дракула е пребивавал в Свищов
Григор спечели епичната битка с Чилич, а на хоризонта идва стар познайник! (видео)
Григор спечели епичната битка с Чилич, а на хоризонта идва стар познайник! (видео)