НОВИНИ

Режисьорът Иглика Трифонова на 60 години

Премиерата на новия филм на известната ни кинорежисьорка Иглика Трифонова ще бъде на "София филм фест". Заглавието му е "Асансьор за пациенти". Вече на 60 години, 27 години от които в киното, Иглика Трифонова признава, че все още се страхува да гледа филмите си в залата заедно с публика.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
18:25, 17.02.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

За разлика от миналогодишната ѝ премиера на "София филм фест", "Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син", предстоящата – „Асансьор за пациенти“ се основава на импровизацията на актьорите. Нещо като кино-джаз, обяснява Трифонова.

Иглика Трифонова, режисьор
"Почти всички от героите ми вложиха лични неща във филма, защото формата му го позволява, и аз самата се питам дали зрителите ще познаят кое не е текст, кое не е само импровизация, а нещо лично от живота на актьорите."

Първият филма на Иглика Трифонова е „Лето господне 1990“, удостоен с първа награда на фестивал в Берлин. За 5 години следват документалните „Възможни разстояния“ „Разкази за убийства“, „Портрет на една актриса“ и „По пътя“. Първият ѝ игрален ѝ носи огромен успех - "Писмо до Америка". Прожектиран е на безброй фестивали, има дори търговски успех. Истинско признание за автора обаче е, когато двама възрастни американци след прожекция в Монреал споделят, че искат да изживеят старините си в България, при автентичните баби от филма.

Иглика Трифонова, режисьор
"За нас Ню Йорк, Щатите бяха Обетованата земя, която искахме да видим, а тези хора искаха да бъдат на мястото на бабите. Филмът беше отишъл до някъде беше свършил своята работа - така го усетих."

Иглика Трифонова е от хората, които са доволни от това, с което се занимават. Още от 10 годишна знае, че един ден ще стане кинорежисьор и наистина го реализира. Щастлива е, че снима филми и иска да продължава да го прави, поне още 27 години, макар че все още се страхува от оценката на публиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ се явяват на изборите с партията на Светослав Витков
РБ се явяват на изборите с партията на Светослав Витков
Генерал Шивиков е включен в листите на коалиция БСП за България
Генерал Шивиков е включен в листите на коалиция "БСП за България "