Режисьорът Иглика Трифонова подбра за изложба картини от фонда на Софийската градска художествена галерия. Кураторският проект се казва "Портрет на приятел" като едноименната картина на Андрей Даниел. 100 произведения от различни жанрове са включени в изложбата, която може да бъде видяна до 2-ри юни.

Докато работи по „Писмо до Америка“, режисьорът Иглика Трифонова изпълнява странно желание на героиня от филма. Баба Велика я моли да направи първата ѝ снимка с нейния дядо, но в онзи момент той отдавна не е между живите. Затова взема в ръка неговия портерт, а освен дядо и внучка в образа режисьорът събира времето и пространството. На баба Велика, с която най-много разговаряла за портрета, Иглика Трифонова посвещава и изложбата.

Иглика Трифонова, режисьор и куратор на изложбата: Винаги съм се възхищавала на онези портрети, в които авторът е постигнал обекта. Усетил го е и стигнал до него. И че някак си го е запечатал този човек такъв, какъвто е в най-големите си дълбочини и за тази именно близост става въпрос.

И като режисьор, и като куратор Иглика Трифонова се взира в лицата. За да улови истината и внушението, което създават. На художниците завижда за по-голямата сободата - без ограничението от времето и обективите.