НОВИНИ

​Режисьорът Вим Вендерс отново е в България

Режисьорът Вим Вендерс отново е в България. Той пристигна у нас по покана на еврокомисар Мария Габриел. Среща с ученици, представяне на филм и дискусия за възможностите пред европейските творци са част от програмата му. Прожекцията на филма "Хотел за милион долара" беше в Дома на киното.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Айше Сали
18:28, 05.04.2019 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Само година след като беше сред големите гости на София Филм Фест, първата му среща днес беше с учениците от Втора английска езикова гимназия, с които прекара повече от 2 часа.

Той разговаря с тях за това как да внимават за опасностите в интернет, както и как да запазят това, което е останало от миналото, какво да пренесат в бъдещето, но най-вече какво трябва да съхранят и как трябва да разграничават истината.

;

От летището в класната стая. Вим Вендерс като посланик на дигиталната култура, на среща със смартфон поколението, в една офлайн среда.

Вим Вендерс - режисьор: Децата ни трябва да са подготвени за това. Трябва да знаят какво искат да запазят от миналото в дигиталната ера и особено да разграничават лъжите от истината.

- Тоест критичното мислене е все по-важно?

- Да можеш да разграничаваш означава да си критичен и да се учиш и това е от изключително значение днес.

Един, по думите му, вече възрастен режисьор за предизвикателството да запазиш идентичността си в социалните мрежи, когато е толкова лесно да се загубиш. И децата, уютно настанили се в новия електронен свят.

Вим Вендерс - режисьор: Откривам се в доста различни страници, по принцип обичам много да рисувам, има доста страници за рисуване. Следват се едни модели за красота, за какво ли не и да, фактът, че точно от интернет ги взимаме, те са част от ежедневието ни вече.

За отговорностите в интернет пространството научиха от еврокомисаря Мария Габриел.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика: Повече от всякога младите хора трябва да знаят какво означава конфиденциалност на личната информация, какво означава ценностите в офлайн пространството, те да бъдат и в онлайн пространството.

Вим Вендерс казва, че прави филми, за да открие и изживее нещо различно, не за да стигне непременно до края на историята. Тази офлайн среща с режисьора обаче приключи.

Вим Вендерс - режисьор: Върхът сте. Благодаря.
;

След прожекцията Вим Вендерс разговаря с хората в залата за възможностите, които Европа представя пред творците. Към разговора се присъединиха еврокомисарят Мария Габриел и министърът на културата Боил Банов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи: Целта на пакета Мобилност е да ни вземат шофьорите
Превозвачи: Целта на пакета "Мобилност" е да ни вземат шофьорите
Силен старт за Калейн и Тасева в Пезаро
Силен старт за Калейн и Тасева в Пезаро