НОВИНИ

Резултатите от изборите във Великобритания - коментар на анализатори

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и Мартин Табаков, международен анализатор, коментираха резултатите от предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Кои, освен Брекзит, са причините за вота на британците?

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 13.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Според Мартин Табаков Брекзит е помогнал на Консервативната партия да спечели изборите.

Мартин Табаков, международен анализатор: Има и други фактори за този добър резултат на Консервативната партия. Това е добрата стратегия, която те създадоха. Тя се състои най-общо казано в следното: да таргетират онези места във Великобритания, които по принцип гласуват за лейбъристите, но преди това са гласували за напускане на Европейския съюз. И това го виждам в лицето на ключови пробиви, които торите правят и в Северна Англия, и в Средна Англия, и в Северен Уелс.
Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Освен тези фактори, аз бих добавил още един, и това е наличието на договор. Самият факт, че имаше договор с ЕС, макар и негласуван, беше ключов, защото той позволи на всички "брекзитъри" да се консолидират. На практика Джонсън направи Фараж ненужен.
Второто, което е важно, че Борис Джонсън, изчисти вътрешните дисиденти в собствената си партия. Това, което му пречеше досега да получи гласовете в полза на този договор.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция
Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция
Неправилно пресичане е сред версиите за инцидента с блъснато дете от кола на НСО
Неправилно пресичане е сред версиите за инцидента с блъснато дете от кола на НСО