Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и Мартин Табаков, международен анализатор, коментираха резултатите от предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Кои, освен Брекзит, са причините за вота на британците?

Според Мартин Табаков Брекзит е помогнал на Консервативната партия да спечели изборите.

Мартин Табаков, международен анализатор: Има и други фактори за този добър резултат на Консервативната партия. Това е добрата стратегия, която те създадоха. Тя се състои най-общо казано в следното: да таргетират онези места във Великобритания, които по принцип гласуват за лейбъристите, но преди това са гласували за напускане на Европейския съюз. И това го виждам в лицето на ключови пробиви, които торите правят и в Северна Англия, и в Средна Англия, и в Северен Уелс.
Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения: Освен тези фактори, аз бих добавил още един, и това е наличието на договор. Самият факт, че имаше договор с ЕС, макар и негласуван, беше ключов, защото той позволи на всички "брекзитъри" да се консолидират. На практика Джонсън направи Фараж ненужен.
Второто, което е важно, че Борис Джонсън, изчисти вътрешните дисиденти в собствената си партия. Това, което му пречеше досега да получи гласовете в полза на този договор.