НОВИНИ

Резултатът от проведения референдум показва разединението в Турция

Резултатът от проведения референдум показва разединението в Турция. Повечето хора, гласували ЗА са от южните райони, където Ердоган инвестира и има силно присъствие. Мнението е на Росен Димов, преподавател по европеистика в Университета в Истанбул. Промените, които ще влязат в сила през 2019 година, може да се тълкуват донякъде и като отстъпление от демокрацията. Това коментира в студиото на "Денят започва" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:21, 17.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Йордан Божилов, представител на Софийския форум за сигурност:
Променя се до голяма степен ролята на Парламента в контрола на изпълнителната власт. Няма да могат да бъдат разследвани, например, министри, утежнява се процедурата за отстраняване на Президент от народните избраници. Тоест, всичко това води към едни заключения, че принципите на демократичност могат да бъдат нарушени. Но нека пак да кажем че самата форма на управление не означава още антидемократичност. Много ще зависи от стила на управление, от отношението на бъдещото ръководство, към собствените хора, към собствената опозиция, към различните малцинствени и други групи. А също така, много ще зависи и от бъдещата политика на Турция и нейното ръководство по отношение на международните дела.


Росен Димов, преподавател по европеистика в Университета в Истанбул:
Това, според мен, е важна реформа не само за Турция, но и за света. Защото отношенията между Турция - ЕС, Турция - България, съседите много ще се променят. В момента имаме една държава, която ясно е поела своя път на централизация на властта. Което за България може да означава от една страна стабилен и мощен съсед, но от друга страна това може да означава и съсед, който при определени обстоятелства е готов да бъде дори агресивен във външната си политика, за да постигне своите цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна се превръща в център на ИТ индустрията
Варна се превръща в център на ИТ индустрията
Не достигат свещениците във Видинска епархия
Не достигат свещениците във Видинска епархия