НОВИНИ

Риба с прозрачна кръв е сред уникалните екземпляри, донесени у нас от Антарктида

Риба с прозрачна кръв и други уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на Антарктида, пристигнаха в България. Те са събрани по време на последната 27-ма полярна експедиция на учените на Ледения континент под ръководството на проф. Христо Пимпирев.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:52, 26.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Един от най-интересните пришълци от крайбрежието на остров Ливингстън е ледената риба - Много рядък вид, не само заради липсата на хемоглобин в кръвта, но и заради гигантските си размери. Подобен екземпляр не е улавян досега в акваторията на Ледения континент.

Доц. д-р Любомир Кендеров - Биологически факултет към СУ: Ледената риба е уникална с това, че е единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в своята кръв. Т.е. кръвта е прозрачна, затова също се нарича белокръвна риба. Хемоглобинът отпада еволюционно, но за негова сметка идват други вещества, които са подобни на антифриз и те не позволяват на кръвта да замръзне. Този вид се е адаптирал за около 20 милиона години в среда, изключително агресивна, с крайни условия на факторите. Температурата на водата е около 0 градуса и там обикновени видове риби не могат да съществуват.
Проф. Христо Пимпирев - ръководител на Полярната експедиция: Това са първите целенасочени хидробиоложки изследвания на българското крайбрежие. Даваме нашия принос към световната наука, защото изследването на Антарктида е изключително важно за бъдещето на човечеството, освен климатичните промени, от биологичните изследвания е много важно, защото там живеят организми с уникални свойства, от които се извличат специфични вещества, които дават възможност да се правят лекарства за неизлечими болести.

Съвсем скоро резултатите от изследванията ще бъдат световно признати, а повечето от биологичните видове, донесени от българската експедиция в Антарктида, ще бъдат изложени в Природо-научния музей.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 партии и блокове отиват на предсрочни избори в Гърция
20 партии и блокове отиват на предсрочни избори в Гърция
Мая Манолова: Без закон за частния фалит убиваме предприемчивостта на гражданите
Мая Манолова: Без закон за частния фалит убиваме предприемчивостта на гражданите