НОВИНИ

Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест

Неправителствени организации и рибари, привърженици на традиционните методи на улов в редица страни, сред които Франция, Германия и Холандия, ще блокират днес пристанища, за да протестират срещу електрическия риболов. Според тях той унищожава морската среда и заплашва икономическото им оцеляване, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на неправителствената организация Блум.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:34, 18.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
рибари блокират редица европейски пристанища знак протест

Акцията на рибарите ще започне в 09:00 часа по Гринуич, уточни неправителствената организация, която води кампания срещу електрическия улов от месеци.

Протести на рибари ще има в пристанищата Булон сюр Мер (Франция), Иймуйден (Холандия), Нюпорт (Белгия) и Лоустофт (Великобритания). Предвидени са такива акции и във Фленсбург (Германия), Мандриола (Италия), Сен Мандрие, Ла Сиотат и Сен Жан дьо Люз (Франция).
Рибарите иска да привлекат вниманието на европейските политици и да ги накарат окончателно да забранят тази унищожителна техника на риболов, уточнява Блум.

Днес в Брюксел има заседание на Съвета на ЕС по селското стопанство и риболова.

Електрическият риболов, който е забранен в Китай, Бразилия и САЩ, се състои в изпращането на електрически импулси по дъното, за да бъдат уловени рибите, които живеят там.

В Европа този начин на риболов е забранен от 1998 година, но Европейската комисия разрешава той да се практикува от 2006 година при определен ограничителен режим.

Неправителствените организации обвиняват ЕК, че е направила отстъпки на холандските лобита, които защитават интересите на промишления риболов за сметка на препитанието на дребните рибари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След споразумението за името на Македония: коментар в Денят започва
След споразумението за името на Македония: коментар в "Денят започва"
Западни издания коментират подписаното споразумение за името на Македония
Западни издания коментират подписаното споразумение за името на Македония