НОВИНИ

Рибари от Созопол излязоха на протест срещу строеж

Рибари от Созопол излязоха на протест срещу строеж, който ограничава достъпа им до един от символите на града - скалните образувания „Германката". Пътят е ограничен от десетина дни, когато строителна фирма прегради единствената пътека, по която се слиза до морето.

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 21.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Фирмата, която е започнала строителните работи, е с изрядни книжа, а от регионалната екоинспекция потвърдиха, че строителното разрешение е преминало екооценка. Напрежението ескалира преди седмица, когато виждат, че пътят до скалите е преграден.

Милен Георгиев: Тук сме, защото искаме достъп до морето, нищо против това, че някой е купил нещо и ще строи до морето. Въпросът е, че той ограничава правата на всички. И моите, и вашите, и оттук нататък ние никога няма да имаме достъп до скалите.
Мишел Димитров: Тя е свършила работата, вече то всичко се продаде и се построи тука. Никога пак да кажа, никога не е имало лозя, зеленчуци, такива работи не сме виждали никога.

Според недоволните, община Созопол, одобрявайки плана за застрояване, е допуснала неволна грешка, като не е отчела факта, че имотът разделя полуостров „Колокита" на две части, като южната, която е държавна остава без достъп. Протестиращите настояват общината да започне процедура по отчуждаване на около 25 квадрата от имота и изготвяне на нов план за улична регулация, а собственикът е обещал да отпусне само три метра.

Маргарита Димитрова: Предложението на собственика да преминаваме през имота му за нас не е приемливо решение, защото ще зависим от него. Ние искаме законов достъп до брега.

Имотът, като всички съседни вече застроени терени, е продаден като земеделски имот в края на 90-те години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Институциите са безсилни срещу хамалите по бул. Христо Ботев в София
Институциите са безсилни срещу хамалите по бул. "Христо Ботев" в София
Приключва акцията за масови проверки на камиони и автобуси
Приключва акцията за масови проверки на камиони и автобуси