НОВИНИ

Рибари от "Траката" подадоха жалба до омбудсмана и главния прокурор

Недоволни рибари от кооперация „Траката" протестираха днес срещу начина, по който са продадени земите в района. Недоволството им е предизвикано не само от факта, че това ще ги остави без рибарско селище, но и от техните съмнения, че сделките със земята са незаконни. Тъй като те не могат да заведат дело по казуса, рибарите са подали жалба до областния управител на Варненска област, омбудсмана и главния прокурор, като искането им е да бъде ревизирана и спряна сделката.

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 20.07.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Рибарското селище на Траката е на двайсетина метра от брега до резиденция „Евксиноград". Рибари тук е имало през последните около сто години. Сега обаче теренът е продаден, след като през 2010 година е актуван като публична държавна собственост, преактуван и през 2016 вече като частна държавна собственост, е продаден.

Иван Копчев, председател на „Траката - Рибарска кооперация": Разликата е 12 и повече пъти в цената на квадратния метър в един и същи имот, като по-евтиното е по към морето. По този начин е прикрита явна държавна помощ към едно лице.

Рибарите са недоволни, че областният управите Стоян Пасев е подписал сделката.

Виолета Донева: Той изгонва фактически от местообитанията им девет души рибари, които са тук от 30 години.
Иван Кръстев, адвокат на собственика: Имотът е закупен от физически лица, частни лица, за сумата от 2,7 милиона лева. Всички сгради са абсолютно незаконни, нямат изградени пречиствателни съоръжения, дефекират директно в морето. Рано или късно тези сгради трябва да бъдат премахнати.
Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: В случая имаме съсобственост и ликвидиране на съсобственост, защото излезе по медиите, че областният на Варна я бил направил от публична в частна, не е вярно. От публична в частна е станала доста отдавна парцелът, не сме продали публична държавна собственост.

Това е втори опит за изгонване на рибарите, след замяната на имоти, осъществена през 2009 година от Явор Хайтов. По-късно тя беше частично развалена. В този случай нарушение е, че в документите не е отбелязано водосборното дере, включено в частен имот.

Иван Копчев, председател на „Траката Рибарска кооперация": За всички останали пороци на сделката на Хайтов, които са валидни за парцела, който падна в съда, са валидни и за другите две части.

Според областния управител Стоян Пасев рибарските селища могат да бъдат узаконени по програмата за рибарство и аксвакултури. Рибарите обаче смятат, че това не е възможно. Областният управител вече е свикал комисията, която работи по сигнали на гражданите и една от точките в дневния ред е този парцел. Рибарите чакат и реакцията на съдебната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7000 декара с рапица във Варненско - без реколта заради измръзване
Над 7000 декара с рапица във Варненско - без реколта заради измръзване
Парче мазилка от блок падна върху главата на момче в Шумен
Парче мазилка от блок падна върху главата на момче в Шумен