НОВИНИ

Рибарите са недоволни от управлението на бранша

Рибари от цялото Черноморие протестираха във Варна с искане за смяна на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Те са недоволни от управлението, от липсата на визия и стратегия за развитието на рибарството в България. Това е петият им протест. След предишните четири никой не е обърнал внимание на исканията на бранша.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
17:45, 23.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Най-големият проблем между Агенцията и рибарите е липсата на комуникация в бранша. В последните месеци тя се загуби и виждаме само еднолични решения, вземани от ръководството на агенцията, а всички те са в наш ущърб, заявиха протестиращите.

Емил Милев - Сдружение “Черноморски изгрев”- Варна
“Политиката в рибарството за следващите години е налагане на по-строги санкции. Трябва да се квотират още пет риби. Ако ние нямаме комуникация с изпълнителната агенция, ние няма да можем да си решим и следващите проблеми.”

Основното притеснение на рибарите е, че вследствие на проверки, наложени актове и глоби в момента много от риболовните кораби принудително не работят. Други пък доброволно са спрели работа, защото се страхуват да не ги сполети същото.

Красимир Петров - рибар от Балчик
“Аз трети месец не работя. На месец банките, от които съм теглил кредити с осигуровките, сега и с данъците, които трябва да платя - са ми около 3-4 хиляди лева”
Христо Спасов - рибар от Балчик
“Рибарите не работят, фирмите не работят Спомагателните фирми: това са масла, корабостроителници, не работят. Ние като не работим и те не работят. Не спират един бранш, спират десет бранша, свързани с нас .“

Днешният протест е само началото. Представителите на морския и риболовния сектор ще продължат и утре с мирно шествие във Варна. Очаква се към тях да се присъединят и рибари от Ахтопол, Поморие, Шабла и Крапец. Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути, ще преминат към гражданско неподчинение .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Прокуратурата проверява дали срещу Георги Костов е осъществена принуда
​Прокуратурата проверява дали срещу Георги Костов е осъществена принуда
​ЦИК: Кандидатите за народни представители са 4 732
​ЦИК: Кандидатите за народни представители са 4 732