НОВИНИ

Рибарите от "Ченгене скеле" почитат Никулден по стар стил

По стар обичай на днешния ден празнуват рибарите от "Ченгене скеле". Те почитат стария Никулден и вярват, че днес Св. Никола затваря морето чак до пролетта.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
21:34, 19.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За пръв път рибарите от "Ченгене скеле" отбелязват празника съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да покажат, че са готови да работят заедно за бъдещето на професията.

Димитър Янчев - рибар: "Примерно нашата категория рибари не фигурира никъде в Закона, първо трябва да се появим там, сега в Закона има само любители рибари и промишлени рибари, а всъщност ние сме между тях. Не е необходимо Законът да ни прави бракониери."

Изпълнителният директор на ИАРА каза, че първото нещо,което ще се направи след Нова година е дневниците за рибарите да бъдат премахнати.Според него рибарите пазят най-много морето, а за липсата на паламуд тази година беше категоричен:

доц. д-р Галин Николов - изп. директор на ИАРА: "Цикличност. Има различни цикли, едно старо поверие примерно за паламуд- на всеки седем години излиза паламуд, тази година не е в този цикъл. Така че не мисля, че е изчезнала рибата, но трябва да направим така, че да я има в повече и повече, така че всички да се радват от това, всички да са доволни."

На този ден старите рибари казват "пайдос" и обясняват, че Св. Никола затваря морето до пролетта.

Сталин Илиев - рибар: "Зимата се стои на топли места, ремонтират се мрежите, каничка с винце ли ще има, мезенце, едно-друго... и така се прекарва."
Димитър Неделчев - капитан: "Морето иска работа. Това е една от мъжките и достойни професии."

От катера "Деймос" беше хвърлен традиционният венец в памет на тези, които не са се върнали на брега, а празничният курбан беше съпроводен с морска изложба и богослужение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художничка с нарушено зрение с изложба в опит да събере средства за лечението си
Художничка с нарушено зрение с изложба в опит да събере средства за лечението си
​След ветото на САЩ: Спешно заседание на ОС на ООН за статута на Ерусалим​
​След ветото на САЩ: Спешно заседание на ОС на ООН за статута на Ерусалим​