НОВИНИ

Рибата в Черно море – все по-малко

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите. Прясна ли е рибата, която се сервира по Черноморието, тук ли е уловена или е вносна и има ли достатъчно риба в Черно море – в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Даниела Георгиева
07:23, 05.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.

Нестор Несторов, управител на заведение: За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали! – независимо с какъв джоб са.

Клиентите държат на прясната риба, но не всички питат предварително какво ще им сервират.

Димитър Тодоров: - Каква риба предпочитате? - Сафрид. Защото е прясна и наша? – Ами, да, може би, така ни казаха, прясна е тука.

Тони Байчев: Е, държа да е прясна, да. Не знам дали винаги е прясна. По принцип трицона с бира - това е класическо.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

Елица Петрова: Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам. В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама отрече обвиненията на Тръмп, че изборният процес е нагласен
Обама отрече обвиненията на Тръмп, че изборният процес е нагласен
Откриването на Олимпийските игри в Рио на живо по БНТ
Откриването на Олимпийските игри в Рио на живо по БНТ