НОВИНИ

Риболовци и ловци на протест срещу бракониерите

Недоволни от бракониерството рибари и ловци излязоха на протест в Монтана. Те настояват за по-строги мерки към нарушителите и искат промени в законодателството. Според протестиращите досъдебните производства се бавят, въпреки че повечето от нарушителите са с многократни провинения и срещу тях има доказателства. Най-често бракониерите са залавяни при акции именно на риболовците.

БНТ2-София
от БНТ2-София
12:37, 28.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Владимир Цветков, председател на Рибарско дружество – Монтана: "Досега беше "ама няма кой да ги хване", сега има кой да ги хване, да състави акт по всичките изисквания на закона. Направени са актовете, събрани са мрежи, иззети са коли, иззети са лодки и от пролетта насам нито едно нещо не е минало от прокурор нагоре."
Васил Василев, председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение: "Проблемите могат да бъдат квалифицирани в две посоки: от една страна недостатъчно ефективни санкции в действащото законодателство, тоест необходимост от законодателна промяна, за да се предвидят санкции, които ефективно могат да бъдат налагани и да дисциплинират извършителите. От друга страна е вече самото прилагане на тези санкции."
Галин Байчев, Районна прокуратура – Монтана: "Текстът, по който единствено се работи – 238, наказуемостта му е до една година лишаване от свобода, така че ако очакванията на всички вас е някой да влезе в затвора, вероятността е много малка за това. Относно надписа "Кой държи чадъра над бракониерите" гарантираме, че това не е Районна прокуратура – Монтана."

Недоволните заявиха, че ако не получат съдействие от държавните органи ще продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев пред „Файненшъл таймс“: Ще решим спора за името
Заев пред „Файненшъл таймс“: Ще решим спора за името
Остава усложнена обстановката в страната заради обилните снеговалежи
Остава усложнена обстановката в страната заради обилните снеговалежи