Министърът на здравеопазването разпореди спешна проверка в три столични болници заради смъртта на 3-годишно дете. Проверяваните лечебни заведения са Педиатричната болница "Професор Иван Митев", болница "Лозенец" и Пирогов. Причината е, че детето е преминало и през трите преди да се стигне до фаталния край. Резултатите от изследванията на детето показват наличие на риновирус.

Преди фаталния край детето е прехвърляно от болница в болница. Първо в Педиатричната - лекарите там го изпращат да се лекува вкъщи. Родителите правят втори опит - в болница Лозенец. Но и там докторите решават същото. Домашното лечение обаче не помага, състоянието се влошава и детето е закарано по спешност в Пирогов. Според лекарите - в прекалено тежко състояние.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазвенето: Назначил съм незабавна проверка на случая в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и ако наистина се установи някакво нарушение, може да бъдете сигурни, че ще има наказани.

Няма категорична версия за смъртта на детето. Според една от възможните - то е починало от сепсис. Според друга - усложненията се появили след обрив. Единственото сигурно за момента показват лабораторните изследвания - установен е риновирус.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Не твърдим, че това е причината за смъртта, но риновирусът е една инфекция, която понякога може да протече много тежко.

Причините за фаталния край тепърва ще се изясняват, а според родителите, фатално е било цялото това лутане от болница в болница.