За голяма част от мигрантите, които влизат в Европа, не е ясно дали са ваксинирани срещу туберкулоза. Те и трудно могат да бъдат обхванати, защото сменят местонахождението си. Според специалистите, това може да доведе до бум на заболяването. В последните 3-4 години в Русенска област има понижение на заболеваемостта от туберкулоза.

Русе

Броят на новооткритите болни от туберкулоза в русенска област през миналата година се доближава до тези в Западна Европа – 10 на 100 000. Той е по-нисък от този за страната, който е 25 на 100 000. Резултатите, според специалистите, се дължат на профилактиката – добро взаимодействие с неправителствени организации, които работят с маргинални групи – наркомани и хора от малцинствата. Освен това русенските пулмолози са от малкото в страната, които продължават да обикалят училищата.

д-р Светослав Дачев – пулмолог
„На всички деца от 1-ви, 4-ти - 5-и клас и 10-и клас се прави по една туберкулинова проба – манту. Тези, които са с наднормена стойност, идват да се прегледат дали това носителство може да корелира със заболяване, а тези, които имат отрицателно манту, това означава, че нямат защита."

От днес до 24 март ще продължат Дните на отворените врати по туберкулозата в русенската белодробна болница и всеки, който има съмнения, може да дойде да се прегледа. Станьо Станев е дошъл тук вече в напреднала фаза на заболяването.

Станьо Станев
„Нямах сили, нямах нищо, ей, тъй, зор, треперех.”

Според д-р Светослав Дачев, мигрантите, които идват в Европа, трудно могат да бъдат проследени дали имат имунизация срещу туберкулоза, а те, според статистиката, носят 10 пъти по-голям потенциал за заболeваемост.