Рискът от разпространение на африканската чума по дивите прасета в България е реален, след като заболяването беше регистрирано на територия на Румъния - предупредиха експерти от Министерството на земеделието и храните. Болестта не е опасна за хората и те не могат да се заразят от нея, но разпространението ѝ сред домашните животни може доведе до унищожаването на животните в цели стопанства. Това може да предизвика големи загуби за производителите на свинско месо и да повлияе на цената му на пазара.

До момента ваксина или лекарство за Африканската чума все още не е намерена. Вирусната инфекция е открита на две места, преди няколко месеца в съседна Румъния, с което тя става 11-ата държава в Европа засегната от заболяването. От Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието прогнозират, че е възможно скоро заболяването да бъде регистрирано и у нас.

проф. д-р Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига: За хората не е опасно, за свинете е много опасно. Когато това заболяване се констатира при домашните животни, фермата в която е констатирано, трябва да бъдат унищожени всички индивиди. Независимо дали са 3, 300 или 30 000.

Загубите за свинефермите, в които е открито заболяването, са огромни, защото болестта не се лекува. Основен носител на вируса са дивите прасета. От тях заразата бързо може да се прехвърли и върху домашните, но пълният отстрел на дивите свине в даден регион не е решение на проблема.

проф. д-р Георги Георгиев, Център за оценка на риска по хранителната верига: Ние говорим за една трансгранична инфекция, която изисква трансгранично мислене. Т.е не може България да прави опити за намаляване на популацията на дивите си прасета. При условие, че това не е координирано действие и със съседните ни държави, тъй като има опасност още по-бързо да си го докараме.

Министерството на Земеделието и храните е разработило и стратегия за борба с болестта. Експертите съветват ловците при всяко отстреляно прасе да носят проби за изследване в районната ветеринарномедицинска служба и да сигнализират при всеки открит труп на дивеч в гората. Стопаните пък трябва да сигнализират районния ветеринарен лекар при всяко открито болно или умряло животно.