Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба със свои рисунки, които се правят от живи бактерии. Инициативата се заражда преди години в специализирано научно издание. Целта е участниците да развихрят въображението си и да покажат творческите си заложби.

Русе

В екипа, който създава картините с бактерии, е Татяна Малакова, която е биолог в лабораторията на Университетската болница „Канев" в Русе. Тя и нейни колежки вече са усвоили тънкостите на рисунките. За платно им служи плосък стъклен съд, на дъното на който има поставен гел, а за четка използват специален уред.

Татяна Малакова - биолог в Микробиологична лаборатория, УМБАЛ "Канев" - Русе: Процесът на рисуване с бактерии започва с това да изберем подходящи бактерии, които могат да образуват пигменти.

Живите организми имат червен, зелен кафяв или друг цвят, разказват микробиолозите. За да стане картината, първо се взема от определен вид бактерия и се рисува с нея на дъното, после се правят очертанията с другия цвят.

Татяна Малакова: След като нарисуваме рисунка е необходим период на култивиране на бактериите, който е от 24 часа на 37 градуса, тогава бактериалната култура става видима с просто око.

Картините обаче имат кратък период на съществуване - до 2 седмици и то ако се съхраняват в хладилник. Все пак биолозите предупреждават, че аматьори не бива да се опитват да рисуват с бактерии, защото при определени обстоятелства те могат да станат опасни и да причинят инфекция.

Първият художник, рисувал с тази изразна техника, е не кой да е, а самият Луи Пастьор. Човекът, на когото науката дължи откриването на ваксините, пастьоризацията и бактериалната ферментация.